ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άσκηση Διαπραγματευτών Αστυνομίας – 2021

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα, μεταξύ των ωρών 10:30π.μ. και 4μ.μ. «Άσκηση Διαπραγματευτών Αστυνομίας-2021» στην περιοχή Αβδελλερού, με τη συμμετοχή όλων των μελών της Ομάδας Διαπραγματευτών, καθώς και των μελών της Μηχανοκίνητης Μονάδας Άμεσης Δράσης (ΜΜΑΔ), του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ) και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, γύρω στις 10.30 το πρωί διαπράχθηκε από δύο κουκουλοφόρους, ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Αραδίππου. Ακολούθως, οι δράστες διέφυγαν από τη σκηνή με κατεύθυνση τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς. Ενημερώθηκαν τα αστυνομικά περίπολα και περίπολο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας εντόπισε το ύποπτο όχημα και ξεκίνησε άμεσα η καταδίωξή του.

Το όχημα των δραστών κινήθηκε ακολούθως στο δρόμο από τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς προς την επαρχία Αμμοχώστου. Όταν το περιπολικό της Αστυνομίας πλησίασε το όχημα των δραστών, αυτό εξήλθε του αυτοκινητόδρομου, αριστερά προς την έξοδο του χωριού Αβδελλερού. Στη συνέχεια, οι δράστες πυροβόλησαν εναντίον του περιπολικού και εισήλθαν στο Κτήμα «Χρυσταλλογιάννη» (χώρος δεξιώσεων), όπου κατά την είσοδο τους εκεί, πήραν όμηρους τους ιδιοκτήτες του Κτήματος (ζεύγος Χρυσταλλογιάννη), ενώ εισήλθαν στην κουζίνα του υποστατικού, απειλώντας τους αστυνομικούς ότι αν προχωρήσουν, θα σκοτώσουν τους ομήρους.

Μετά την πάροδο αρκετής ώρας οι δράστες πυροβόλησαν τη γυναίκα και την έριξαν έξω από το δωμάτιο που βρίσκονταν. Μετά από διαπραγματεύσεις η τραυματίας παραλήφθηκε από μέλη του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού (ΕΑΟ). Τέλος, μετά από διαπραγματεύσεις υπήρξε έφοδος μελών του ΕΑΟ και σύλληψη των δραστών, απελευθερώνοντας τον όμηρο.

Από την πρώτη στιγμή λειτούργησε Κέντρο Χειρισμού Καταστάσεων Κρίσεων στη σκηνή του επεισοδίου, το οποίο συντόνιζε τις ενέργειες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Τον κύριο συντονιστικό και επιχειρησιακό ρόλο στην άσκηση είχε η Μ.Μ.Α.Δ., η οποία προέβη στον σχεδιασμό και οργάνωση της.

Την άσκηση παρακολούθησαν μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και ο Αρχηγός Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων.

Η άσκηση διεξήχθη στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαίδευσης των μελών της Ομάδας Διαπραγματευτών της Αστυνομίας.