ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε 875 εξώδικες καταγγελίες για διάφορες τροχαίες παραβάσεις προέβη η Αστυνομία σε παγκύπριο επίπεδο, στο πλαίσιο της πρόληψης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων οδικών συγκρούσεων

Συνολικά 875 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα, προέκυψαν από τροχονομικούς οδικούς ελέγχους, από μέλη του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσικλετιστών (Ε.Ο.Μ.Ο), των Ουλαμών Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων (Ο.Π.Ο.Δ) Αρχηγείου και Αυδήμου και μέλη της Τροχαίας, στους αυτοκινητόδρομους και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο παγκύπρια.

            Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι διεξήχθηκαν μεταξύ των ωρών 6π.μ. χθες 18/2/2022 και 6π.μ. σήμερα 19/2/2022, στο πλαίσιο της πρόληψης οδικών τροχαίων συγκρούσεων, της αποτροπής και καταστολής αδικημάτων οχληρίας από αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες και της νεανικής παραβατικότητας.

            Η πλειοψηφία των καταγγελιών, αφορούσε αδικήματα, τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων. Από αυτές ξεχωρίζουν 184 καταγγελίες, οι οποίες διενεργήθηκαν για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας και 145 καταγγελίες για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 78 καταγγελίες για οδήγηση με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου), καθώς και 17 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.

            Σημειώνεται ότι, σε τρείς περιπτώσεις στην επαρχία Πάφου, ισάριθμοι οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, αφού σε σχετικό έλεγχο ναρκοτέστ η ένδειξη ήταν θετική.

            Επίσης, 65 οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν τα οχήματα τους χωρίς να καλύπτονται από πιστοποιητικό καταλληλότητας και άδεια κυκλοφορίας, ενώ άλλοι 8 οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν οχήματα τα οποία ήταν διαγραμμένα καθώς και 4 οδηγοί οι οποίοι οδηγούσαν οχήματα τα οποία ήταν δηλωμένα ως ακινητοποιημένα, ενώ η Αστυνομία προχώρησε στην κατακράτηση ενός οχήματος.

            Προέκυψαν επίσης άλλες 59 καταγγελίες που αφορούσαν παραβάσεις σχετικά με ταχογράφους σε φορτηγά ή και λεωφορεία.

Τέλος, η Αστυνομία προχώρησε σε άλλες 294 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα άλλα τροχαία αδικήματα.

            Οι στοχευμένοι έλεγχοι τροχαίας συνεχίζονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, σε όλο το οδικό δίκτυο παγκύπρια. Μοναδικός στόχος είναι η εμπέδωση της ορθής οδικής συνείδησης από όλους τους χρήστες των δρόμων και η πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.