ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανεξέλεγκτα κινείτο όχημα στον αυτοκινητόδρομο με τον οδηγό υπό την επήρεια ουσιών

Ουσίες όπως η αλκοόλη και τα ναρκωτικά, συγκαταλέγονται στους κύριους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωση της νοητικής και ψυχολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται κατά την οδήγηση και στη μείωση της απόδοσης και των ικανοτήτων του οδηγού. Με απλά λόγια, συμβάλλουν ώστε ο οδηγός να έχει μειωμένη ικανότητα ελέγχου και οδήγησης του οχήματός του, καθώς και μειωμένη αντίληψη του οδικού δικτύου.

Αυτό ακριβώς διαπίστωσαν μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Οδικών δυστυχημάτων – ΟΠΟΔ, του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, κατά τη διάρκεια περιπολικού ελέγχου στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Κοκκινοτριμιθιάς–Ακακίου, το απόγευμα της Παρασκευής, όταν γύρω στις 3.00 η ώρα, αντιλήφθηκαν αυτοκίνητο να κινείται επικίνδυνα ανεξέλεγκτα στο δρόμο και αφού αμέσως ανέκοψαν το όχημα, διαπίστωσαν ότι ο 46χρονος οδηγός του παρουσίαζε εμφανή συμπτώματα επήρειας οινοπνευματοδών ποτών και ναρκωτικών.

Ο 46χρονος οδηγήθηκε από τα μέλη της Αστυνομίας με το όχημά του, στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς, όπου υποβλήθηκε σε αλκοτεστ με ένδειξη κοντά έξι φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο. Η τελική χαμηλότερη ένδειξη ήταν συγκεκριμένα, 124μg%ml αλκοόλης στον οργανισμό του, αντί μέχρι 22μg%ml που είναι το επιτρεπόμενο όριο.

Ακολούθησε έλεγχος οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών, με την ένδειξη στο προκαταρκτικό ναρκωτεστ του 46χρονου οδηγού να είναι θετική σε ναρκωτικές ουσίες όπως αμφεταμίνες, κοκαΐνη, κάνναβις και οπιούχα ναρκωτικά, με τον ίδιο να αρνείται στη συνέχεια να δώσει δείγμα για τελική εξέταση ναρκωτεστ, κατά παράβαση και της σχετικής νομοθεσίας.

Με το πέρας των αστυνομικών εξετάσεων, τον 46χρονο παρέλαβε οικείο του πρόσωπο, ενώ το αυτοκίνητο κρατήθηκε για προσωρινή φύλαξη.

Την υπόθεση οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλης και άρνησης παροχής δείγματος για εξέταση οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών διερευνά ο Αστυνομικός Σταθμός Κοκκινοτριμιθιάς.

Η Αστυνομία Κύπρου δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων οδήγησης υπό την επήρεια ουσιών, με καθημερινούς ελέγχους και συντονισμένες επιχειρήσεις, αλλά και με διαρκή ενημέρωση του κοινού. Στόχος είναι πάντοτε η αποτροπή των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, η καλλιέργεια οδικής συνείδησης και η αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών που καθημερινά διακινούνται στο οδικό δίκτυο.