ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δράσεις της Αστυνομίας για την πάταξη κάθε μορφής εγκλήματος (Περίοδος 1/10/2021 – 10/10/2021)

Το τελευταίο 10ήμερο (01-10/10/2021), η Αστυνομία Κύπρου με τη μεθοδική δράση των μελών της, σημείωσε μια σειρά από επιτυχίες σε μεγάλο φάσμα της αποστολής της: από τη μάχη με τους εμπόρους ναρκωτικών και την καταπολέμηση του σοβαρού εγκλήματος, στην εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων και στη σύλληψη υπόπτων προσώπων για άλλες σοβαρές υποθέσεις.

Υποθέσεις ναρκωτικών

Τα μέλη της ΥΚΑΝ σημείωσαν νέες επιτυχίες στις δράσεις τους κατά της εμπορίας ναρκωτικών.

Την περασμένη Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, μέλη της ΥΚΑΝ (Επαρχιακό Κλιμάκιο Λάρνακας) προχώρησαν στη σύλληψη 31χρονου κατοίκου Λάρνακας. Στην κατοχή του εντοπίστηκε και κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης, πέραν του ενός κιλού. Επιπρόσθετα, εντός αθλητικής τσάντας, που βρέθηκε στο όχημα του 31χρονου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν μια ζυγαριά ακριβείας και αριθμός νάιλον συσκευασιών, που περιείχαν κάνναβη συνολικού βάρους 150 γραμμαρίων.

Επίσης, το απόγευμα της 1ης Οκτωβρίου, μέλη της ΥΚΑΝ (Κλιμάκιο Λεμεσού) διενήργησαν, έρευνα βάσει δικαστικού εντάλματος, στην οικία 40χρονου κάτοικου Λεμεσού, κατά την οποία εντοπίστηκε σε τσάντα, ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 80 γραμμαρίων, καθώς επίσης ένας σπαστήρας με ίχνη κάνναβης και μια ηλεκτρονική ζυγαριά. Ο 40χρονος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Εξάλλου, την περασμένη Κυριακή 3 Οκτωβρίου, μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψη 29χρονου, ο οποίος φέρεται να αποπειράθηκε να προμηθεύσει ναρκωτικά σε πρόσωπο που τελούσε υπό κράτηση σε αστυνομικό χώρο κράτησης (Αστυνομικό Σταθμό Πόλεως Λεμεσού). Μέλη της Αστυνομίας, τα οποία διενήργησαν έλεγχο στο φαγητό που μετέφερε ο 29χρονος εντόπισαν σε αυτό, μικροποσότητα ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης, βάρους ενάμισι γραμμαρίου.

Κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο

Η Αστυνομία την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, διερεύνησε νέα υπόθεση κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο, για την οποία συνελήφθη 22χρονος κάτοικος Λάρνακας.

Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε μετά από πληροφορία που έφθασε στην Αστυνομία από τη Europol, ότι χρήστης λογαριασμού σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης κατέχει ή διανέμει υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιού. Από τις εξετάσεις του Κλάδου Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, εξασφαλίστηκε μαρτυρία εναντίον του 22χρονου. Της σύλληψής του ακολούθησε έρευνα στην οικία του, όπου εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν δύο κινητά τηλέφωνα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα οποία θα σταλούν για δικανικές εξετάσεις.

Διαρρήξεις και κλοπές/Παράνομη κατοχή περιουσίας

Στο πλαίσιο αξιολόγησης στοιχείων, τα μέλη της Αστυνομίας προέβησαν στην εξιχνίαση υποθέσεων διαρρήξεων και κλοπών και παράνομης κατοχής περιουσίας.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας κάτοικους της επαρχίας Λάρνακας ότι άγνωστοι αποπειράθηκαν να αποσπάσουν καταλύτη οχήματος και ότι, άγνωστοι έκλεψαν από τον ανοικτό χώρο φόρτωσης οχήματος, αριθμό ηλεκτρικών εργαλείων, προέκυψε μαρτυρία εναντίον 28χρονου και εξασφαλίστηκε εναντίον του ένταλμα σύλληψης. Την ίδια μέρα ανακόπηκε από μέλη της Τροχαίας Λάρνακας ύποπτο όχημα σε δρόμο της Λάρνακας, στο πλαίσιο τροχονομικών ελέγχων. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι εναντίον του 28χρονου οδηγού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης βάσει του οποίου συνελήφθη. Σε έρευνα που ακολούθησε στο αυτοκίνητό του, εντοπίστηκαν διάφορα ηλεκτρικά και διαρρηκτικά εργαλεία, για τα οποία τόσο ο 28χρονος, όσο και ο 40χρονος συνοδηγός του, δεν ήταν σε θέση να δώσουν ικανοποιητικές εξηγήσεις για την προέλευσή τους και συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Από περαιτέρω εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι τα συγκεκριμένα ηλεκτρικά εργαλεία φαίνεται να είναι αυτά που είχαν δηλωθεί ως κλοπιμαία. Επίσης, εντός του οχήματος εντοπίστηκε ένα σακουλάκι το οποίο περιείχε μικρή ποσότητα κάνναβης το οποίο φαίνεται να ανήκει στον 28χρονο. Αυτός υποβλήθηκε σε προκαταρτικό έλεγχο ναρκοτέστ με θετικό αποτέλεσμα. Από περαιτέρω έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες έφερε πινακίδες εγγραφής άλλου αυτοκινήτου, ίδιου τύπου, ενώ το συγκεκριμένο όχημα είχε δηλωθεί ως κλοπιμαίο στις 20 Αυγούστου, 2021 στη Λευκωσία.

Εξάλλου, συνελήφθησαν τα ξημερώματα την περασμένη Τρίτη 5 Οκτωβρίου και τέθηκαν υπό κράτηση δύο πρόσωπα, ηλικίας 31 και 26 ετών, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, έγινε αντιληπτό από μέλη της Αστυνομίας να έχει καλυμμένη την μπροστινή πινακίδα εγγραφής του. Κατά τη διάρκεια έρευνας που ακολούθησε στο όχημα, εντοπίστηκαν στο χώρο αποσκευών και κατασχέθηκαν ως τεκμήρια, ένας καταλύτης συστήματος εξάτμισης, ο οποίος έφερε σημάδια κοπής, καθώς και δύο ανυψωτικοί κρίκοι, δύο ηλεκτρικά πριόνια, δύο λεπίδες μετάλλου και αριθμός άλλων εργαλείων και συνελήφθησαν για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Επιπρόσθετα, την περασμένη Κυριακή 3 Οκτωβρίου τέσσερα πρόσωπα, συνελήφθησαν από μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού, μετά τον εντοπισμό στην κατοικία και το αυτοκίνητό τους, αριθμού κυνηγετικών φυσιγγίων, διαρρηκτικών εργαλείων και περιουσίας που πιστεύεται ότι αποτελεί προϊόν κλοπής. Συγκεκριμένα εντός του οχήματος εντοπίστηκε αριθμός διαρρηκτικών εργαλείων, ενώ στην οικία τους εντοπίστηκαν έντεκα πλήρη φυσίγγια κυνηγετικού πυροβόλου όπλου, αριθμός οικοδομικών και άλλων εργαλείων, καλωδίων, ζωνών οικοδόμων, ένα ηλεκτρικό πατίνι και ένα ποδήλατο, για την κατοχή των οποίων οι ύποπτοι δεν έδωσαν ικανοποιητικές εξηγήσεις, με αποτέλεσμα να συλληφθούν για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης κατοχής περιουσίας.

Εξιχνίαση άλλων σοβαρών υποθέσεων

Μέλη της Αστυνομίας εξιχνίασαν άμεσα πολύ σοβαρές υποθέσεις στο πλαίσιο αξιοποίησης συγκεκριμένων στοιχείων και πληροφοριών.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αξιολόγησης σχετικού μαρτυρικού υλικού, που αφορούσε πρόσωπο, το οποίο φέρεται να πωλούσε σε άλλα πρόσωπα, πλαστά χαρτονομίσματα σε χαμηλότερη τιμή της υποτιθέμενης αναγραφόμενης αξίας τους, μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού μετέβησαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 5 Οκτωβρίου σε συγκεκριμένη περιοχή της Λεμεσού όπου, σε εγκαταλειμμένη αποθήκη εντόπισαν δύο πρόσωπα. Στη θέα των αστυνομικών, τα εν λόγω πρόσωπα προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά ένα από αυτά ανακόπηκε από τα μέλη της Αστυνομίας. Όπως φάνηκε αργότερα, πρόκειται για 33χρονο κάτοικο Λεμεσού. Κατά τη διάρκεια της έρευνας που ακολούθησε, εντοπίστηκε εντός της αποθήκης μια τσάντα, η οποία περιείχε επτά χαρτονομίσματα των €200, δέκα χαρτονομίσματα των €100 και δέκα χαρτονομίσματα των €50, η συνολική αξία των οποίων ανέρχεται στα €2,900. Από περαιτέρω έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι αυτά είναι πλαστά αφού φέρουν τους ίδιους αύξοντες αριθμούς. Ο 33χρονος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

Επίσης, μέλη του ΟΠΕ Λεμεσού, μετά από αξιολόγηση σχετικής πληροφορίας, εντόπισαν λίγο μετά τις 7.00 το βράδυ χθες Σάββατο 9 Οκτωβρίου, σε ανοιχτό χωράφι, σε περιοχή στο Ζακάκι, μέσα σε χάρτινο κιβώτιο, εκρηκτικές ύλες (ένα τεμάχιο εκρηκτικής ύλης «Semtex-H», βάρους 560 γραμμαρίων και ένα τεμάχιο πλαστικής εκρηκτικής ύλης «ΤΝΤ», βάρους 265 γραμμαρίων). Στη σκηνή διενήργησαν εξετάσεις Πυροτεχνουργός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού και μέλη του ΤΑΕ, που παρέλαβαν τις εκρηκτικές ύλες για περαιτέρω διερεύνηση.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης λαθροθηρίας αγρινών που συνέβη την περασμένη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου, 2021 σε περιοχή του Κάμπου, συνελήφθησαν από μέλη του ΤΑΕ Μόρφου συνολικά πέντε πρόσωπα για διευκόλυνση των ανακρίσεων. Στα ίχνη των υπόπτων οδηγήθηκε η Αστυνομία σε συνεργασία με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Ως Αστυνομία καλούμαστε να διαφυλάξουμε την τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας και εργαζόμαστε για την ασφάλεια του πολίτη και της περιουσίας του. Το Αστυνομικό Σώμα δίνει καθημερινό αγώνα κατά του εγκλήματος με κύριο στόχο την πρόληψη, την καταπολέμηση και την εξιχνίασή του, αλλά και τον εντοπισμό, σύλληψη και προσαγωγή των παρανομούντων ενώπιον της Δικαιοσύνης.