ΕΙΔΗΣΕΙΣ

4η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η 4η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα. Η καθιέρωση της ημέρας αυτής προκύπτει μέσα από την ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, αλλά και την ανάγκη για ευαισθητοποίηση των ανθρώπων προς αυτή την κατεύθυνση.

Η μέρα αυτή λοιπόν μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας έναντι των ζώων, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ποιότητά μας ως άνθρωποι και ως κοινωνία. Ή αλλιώς όπως το έθεσε ο Μαχάτμα Γκάντι «Ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα».

Στην Κύπρο, σε αρκετές περιπτώσεις γίναμε μάρτυρες βάναυσης μεταχείρισης ή παραμέλησης ζώων. Για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, η Αστυνομία Κύπρου προχώρησε στη δημιουργία της Αστυνομίας για τα Ζώα, η οποία δραστηριοποιείται σε όλες της Επαρχιακές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Στόχος είναι μέσα από την Αστυνομία για τα Ζώα, να τεθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο εξειδικευμένης γνώσης για αντιμετώπιση τέτοιων υποθέσεων, με πρώτιστο μέλημα την εξιχνίασή τους και κατ’ επέκταση την προστασία των ζώων.