ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξημένα τα μέτρα της Αστυνομίας για το τριήμερο της 1ης Οκτωβρίου

Ενόψει του τριημέρου της 1ης Οκτωβρίου, η Αστυνομία θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα, με προτεραιότητα την ασφάλεια των διακινήσεων στο οδικό δίκτυο και την προστασία των πολιτών και της περιουσίας του.

Μέτρα Τροχαίας
Λόγω της αυξημένης τροχαίας κίνησης που αναμένεται να παρατηρηθεί στο οδικό δίκτυο, η Αστυνομία θα λάβει πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη των οδικών συγκρούσεων, απάμβλυνση της τροχαίας κίνησης και για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στους χρήστες του οδικού δικτύου. Ως εκ τούτου, η Τροχαία Αρχηγείου, καθώς και τα Επαρχιακά Τμήματα Τροχαίας, θα βρίσκονται επί ποδός.
Τα μέτρα της Τροχαίας περιλαμβάνουν εντατικοποίηση των μηχανοκίνητων περιπολιών και αυξημένη παρουσία των μελών της Τροχαίας σε αυτοκινητόδρομους, υπεραστικούς δρόμους και ιδιαίτερα στις κύριες οδικές αρτηρίες που οδηγούν στα παράλια και τα ορεινά.
Με στόχο να εξασφαλιστεί ένα αναίμακτο τριήμερο, θα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις παραβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, το επικίνδυνο προσπέρασμα, η οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή ναρκωτικών και η παράλειψη χρήσης ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.
Στο πλαίσιο αυτό, η Αστυνομία απευθύνει έκκληση για άλλη μια φορά προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Πρόληψη εγκλήματος
Τα τριήμερα θεωρούνται περίοδοι υψηλού κινδύνου για διαρρήξεις και κλοπές, αφού οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την απουσία των ενοίκων. Γι’ αυτό η Αστυνομία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για πρόληψη του εγκλήματος και ιδιαίτερα αδικημάτων κατά περιουσίας, όπως διαρρήξεις, κλοπές, ληστείες κ.λπ., με πεζές και μηχανοκίνητες περιπολίες, στις πόλεις, αλλά και την ύπαιθρο.
Πέραν όμως των μέτρων της Αστυνομίας, εφίσταται η προσοχή του κοινού, να λάβει προληπτικά μέτρα φύλαξης της περιουσίας του πριν αποχωρήσει από το σπίτι του, όσο και στο χώρο των διακοπών του.

Στην παραλία το κοινό προτρέπεται
 Να μεταφέρει μόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό και να αποφεύγει τη μεταφορά μεγάλης αξίας αντικειμένων, όπως κοσμήματα, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, κινητά τηλέφωνα κ.λπ.
 Σε περίπτωση που μεταφέρονται τέτοια αντικείμενα, σε καμία περίπτωση να αφήνονται ανεπιτήρητα, ενώ όπου είναι δυνατόν, μπορεί να συνεργάζεται με άλλους λουόμενους για την αλληλοεπιτήρηση της περιουσίας τους.

Στο ξενοδοχείο ή στο τουριστικό διαμέρισμα
 Να προτιμώνται τα ξενοδοχεία ή τα τουριστικά καταλύματα, στα οποία υπάρχουν μέτρα προστασίας της περιουσίας των πελατών.
 Κάθε φορά που οι ένοικοι θα αναχωρούν από το δωμάτιό τους, να βεβαιώνονται ότι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστές και ασφαλισμένες.
 Να μην μεταφέρουν μαζί τους χρήματα ή τιμαλφή που δεν θα χρειαστούν κατά την έξοδο τους.
 Αντικείμενα αξίας μπορούν να αφήνονται για φύλαξη, στο χώρο υποδοχής ή σε άλλο ειδικά διαμορφωμένο χώρο του ξενοδοχείου ή του καταλύματος.

Ιδιοκτήτες κατοικιών
 Όταν απουσιάζουν από το σπίτι, να μην αφήνουν ενδείξεις που να προδίδουν την απουσία τους.
 Να συνεργάζονται με γείτονες της εμπιστοσύνης τους, για την αλληλοεπιτήρηση των σπιτιών τους.
 Να μην αφήνουν τα κλειδιά πάνω στις κλειδαριές, ούτε ακόμη στην εσωτερική πλευρά της πόρτας.
 Να μην αφήνουν εκτεθειμένα, χρήματα, κοσμήματα, σημαντικά έγγραφα ή άλλα τιμαλφή και όπου είναι δυνατόν, αυτά να φυλάσσονται σε χρηματοκιβώτιο.
 Να βεβαιώνονται ότι έχουν ασφαλίσει πόρτες, παράθυρα και φωταγωγούς.
 Εάν διαθέτουν σύστημα συναγερμού ή/και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, να βεβαιώνονται ότι τα έχουν θέσει σε λειτουργία και ότι αυτά δεν έχουν υποστεί οποιεσδήποτε βλάβες.

Ιδιοκτήτες καταστημάτων
 Να αφήνουν ανοικτές και χωρίς περιεχόμενο τις ταμειακές μηχανές των καταστημάτων τους
 Να μην αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε επισφαλή σημεία
 Να μην αφήνουν εκτεθειμένη την περιουσία τους
 Να έχουν μεριμνήσει για την εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού
 Να ελέγχουν ότι τα εν λόγω συστήματα είναι σύγχρονα, αξιόπιστα και δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε βλάβη

Σε πολυσύχναστους χώρους/δημόσιους δρόμους
 Το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν περπατά ή βρίσκεται σε πολυσύχναστους δρόμους/δημόσιους χώρους.
 Χρήματα και πιστωτικές κάρτες να τοποθετούνται στις μπροστινές τσέπες των ρούχων.
 Για τις γυναίκες που μεταφέρουν τσάντες, να μην τοποθετούν σε αυτές όλα τα χρήματα, πιστωτικές κάρτες, διαβατήρια κ.λπ. Ό,τι δεν θα χρειαστεί κατά την έξοδό σας, είναι προτιμότερο να αφήνεται σε ασφαλισμένο μέρος στο ξενοδοχείο ή στο χώρο διαμονής.
 Η τσάντα, στην οποία βρίσκονται αντικείμενα αξίας, είναι προτιμότερο να είναι τοποθετημένη κατά τρόπο που να υπάρχει συνεχώς οπτική επαφή με αυτήν. (π.χ. χιαστί).

Πρόληψη πυρκαγιών
Όσον αφορά στις πυρκαγιές, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανακοινώνεται η λήψη αυστηρών μέτρων από μέρους της Αστυνομίας για την πρόληψή τους. Η Αστυνομία, προειδοποιεί ότι θα είναι αμείλικτη όσον αφορά στους παρανομούντες και πρόσωπα, τα οποία εσκεμμένα προβαίνουν στο άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και τονίζει για άλλη μια φορά ότι η μη συμμόρφωση και τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας αποτελεί αδίκημα.

Γενικά το κοινό προτρέπεται να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που χρειαστεί, να ενημερώνει αμέσως την Αστυνομία ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.