Συμβουλές Τροχαίας

Συμβουλές σχετικά με την οδήγηση κατά τη διάρκεια της νύκτας

Κατά τη νυκτερινή οδήγηση τα βασικά αίτια που προκαλούν οδικές συγκρούσεις είναι κατά κύριο λόγο η κατανάλωση αλκοόλ, η υπερβολική ταχύτητα, η κούραση και η υπνηλία. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύκτας η ορατότητα και τα αντανακλαστικά του οδηγού είναι κατά πολύ πιο μειωμένα από ότι την ημέρα, με αποτέλεσμα να μην έχει πλήρη οπτική ικανότητα και το οπτικό του πεδίο να είναι περιορισμένο.

Ως εκ τούτου, κατά την οδήγηση τις νυκτερινές ώρες, οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο κάτω χρήσιμες συμβουλές:

1.       Πρέπει να τηρείται αυστηρά το όριο ταχύτητας του εκάστοτε οδικού δικτύου. Η υπερβολική ταχύτητα μειώνει ακόμη περισσότερο το οπτικό πεδίο του οδηγού και απαιτείται μεγαλύτερη συγκέντρωση προκαλώντας στον οδηγό οπτική κόπωση.

2.       Οι οδηγοί να έχουν εστιασμένη την προσοχή τους στο δρόμο και σε πιθανούς κινδύνους που δυνατόν να προκύψουν, με ιδιαίτερη προσοχή σε πεζούς και ποδηλατιστές που φέρουν σκούρα ρούχα και που κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι πιο δυσδιάκριτοι.

3.       Να θυμάστε ότι απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους, ενώ πρέπει να τηρούνται τα σήματα τροχαίας.

4.       Αν έχουν καταναλωθεί αλκοολούχα ποτά, το όχημα να οδηγείται από άλλο αδειούχο οδηγό, ο οποίος δεν βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ.

5.       Εάν παρατηρηθεί κούραση κατά τη διάρκεια της οδήγησης καλό είναι ο οδηγός να σταματήσει το όχημα του σε ασφαλισμένο μέρος και να συνεχίσει την πορεία του όταν αισθάνεται έτοιμος. Εάν στο όχημα βρίσκεται άλλος αδειούχος οδηγός μπορεί αυτός να συνεχίσει την οδήγηση νοουμένου ότι είναι ξεκούραστος.

6.       Να τηρείται απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.

7.       Οι οδηγοί να φέρουν πάντοτε ζώνη ασφαλείας/προστατευτικό κράνος.

Υπενθυμίζουμε ότι τηρώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας μειώνουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους πρόκλησης οδικής σύγκρουσης, πρόκλησης θανάτου σε άλλο συνάνθρωπο μας ή σοβαρού τραυματισμού, ενώ φθάνουμε με ασφάλεια στον προορισμό μας.