ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εξαιρετικά τα αποτελέσματα της καμπάνιας EU Most Wanted 2022

Απολογισμός για την καμπάνια των Europol και ENFAST

Από τον Σεπτέμβριο, 2022, μέχρι και τον Ιανουάριο, 2023, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργών Ομάδων Αναζήτησης Καταζητούμενων Προσώπων – ENFAST, με τη στήριξη της Europol, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την ενημερωτική καμπάνια 2022 EU Most Wanted. Η καμπάνια επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των προφίλ καταζητούμενων σε όλη την Ευρώπη προσώπων, που είναι μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Τα καταζητούμενα πρόσωπα που περιλήφθηκαν στην καμπάνια καταζητούνται σε σχέση με σοβαρά εγκλήματα στην Ευρώπη, όπως μεταξύ άλλων, φόνους, εμπορία ανθρώπων, και ένοπλες ληστείες.

Ως μέρος της καμπάνιας, το ENFAST και η Europol ενημέρωσαν τους πολίτες της Ε.Ε. για την ιστοσελίδα EU Most Wanted, ώστε να δουν τις φωτογραφίες των καταζητούμενων προσώπων και να ελέγξουν εάν αναγνωρίζουν κάποιους από αυτούς. Η καμπάνια “Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο – #GameOver” παρουσιάστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβάνοντας και ένα κάλεσμα για δράση, σε όλες τις γλώσσες της Ε.Ε. ώστε να φτάσει σε όσον το δυνατό ευρύτερο κοινό. Επίσης ως μέρος της καμπάνιας, έγιναν τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφιών στις Βρυξέλλες και στη Βαρκελώνη, ώστε να αυξηθεί η ενημέρωση για την καμπάνια και να υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον από τα μέσα επικοινωνίας. Τα γραφικά για την καμπάνια επικεντρώθηκαν στην ιδέα ενός πύργου από τραπουλόχαρτα, αφού η αφαίρεση ενός προσώπου κλειδί στο εγκληματικό δίκτυο μετά και από κάποια ανώνυμη πληροφορία, μπορεί να επιφέρει την πτώση όλης της εγκληματικής οργάνωσης.

You could bring them down: help find the EU’s most dangerous fugitives

Επιτυχή αποτελέσματα

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, εξιχνιάσθηκαν 14 υποθέσεις που σχετίζονται με τα πιο επικίνδυνα καταζητούμενα πρόσωπα. Αυτό καθιστά την καμπάνια για το έτος 2022 ως την πιο επιτυχημένη από το έτος 2019.

Άμεσο ρόλο στην εξιχνίαση πέντε υποθέσεων που σχετίζονται με τα πιο επικίνδυνα πρόσωπα είχε η δημοσίευση των προφίλ των καταζητούμενων προσώπων στην ιστοσελίδα EU Most Wanted κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για το έτος 2022. Η εξιχνίαση τους δεν θα μπορούσε να γινόταν εφικτή χωρίς τόσο την εξειδίκευση του δικτύου ENFAST, όσο και την εμβέλεια της επικοινωνιακής καμπάνιας της Europol, αφού οι δύο οργανισμοί αλληλοσυμπληρώνονταν στις προσπάθειες εντοπισμού των πιο επικίνδυνων καταζητούμενων.

Outstanding results for the 2022 EU Most Wanted campaign

Κρίσιμη η επίδραση της ιστοσελίδας EU Most Wanted

Η καμπάνια EU Most Wanted έχει παρουσιάσει σημαντική επιτυχία στο παρελθόν με αριθμό ανώνυμων πληροφοριών να οδηγεί σε συλλήψεις. Η ιστοσελίδα εγκαινιάστηκε το 2016 και έκτοτε τα προφίλ 392 καταζητούμενων προσώπων έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα. Από αυτό τον αριθμό, 136 καταζητούμενα πρόσωπα έχουν συλληφθεί, με 49 από αυτές τις συλλήψεις να είχαν άμεση σχέση με το γεγονός ότι τα προφίλ των καταζητούμενων προσώπων είχαν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.

Η συμμετοχή της Κύπρου στην ENFAST και στην πανευρωπαϊκή καμπάνια

Η Κύπρος και η Αστυνομία Κύπρου, συνδράμοντας στην προσπάθεια για συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη, συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο ENFAST καθώς και στις ετήσιες καμπάνιες EU Most Wanted που πραγματοποιεί το Δίκτυο σε συνεργασία με την Europol. Ανάμεσα στα καταζητούμενα πρόσωπα που περιλαμβάνουν οι ετήσιες καμπάνιες, αλλά και η μόνιμη ιστοσελίδα EU Most Wanted, συγκαταλέγονται και ύποπτα πρόσωπα, που καταζητούνται από τις Αρχές της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Αρμόδια για τη συμμετοχή της Κύπρου στην ENFAST και στην ετήσια ευρωπαϊκή καμπάνια της, είναι η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας – ΔΕΕ-ΔΑΣ, του Αρχηγείου Αστυνομίας.