ΕΙΔΗΣΕΙΣ

EU Most Wanted 2022: Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο: Βοηθήστε να εντοπιστούν οι πιο επικίνδυνοι καταζητούμενοι στην Ε.Ε.

Η καμπάνια των Europol και ENFAST «Game Over – You Could Bring them Down»

Με επίκεντρο καταζητούμενα πρόσωπα που συνδέονται με ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, το σλόγκαν της φετινής καμπάνιας είναι «Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο – #GameOver». Τα γραφικά που ετοιμάστηκαν για την καμπάνια περιστρέφονται γύρω από μια σειρά από τραπουλόχαρτα, που αντιπροσωπεύουν διάφορους τύπους εγκληματιών:

Ρήγας: Επικεφαλής εγκληματικών οργανώσεων
Ντάμα: Έμποροι ναρκωτικών
Βαλές: Βίαιοι εγκληματίες
Τζόκερ: Διακινητές

Το σλόγκαν «Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο – #GameOver», βασίζεται στην ιδέα πως ένα εγκληματικό δίκτυο είναι όπως ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Το κάθε τραπουλόχαρτο διαδραματίζει κάποιο ρόλο, στηρίζοντας τον πύργο και το εγκληματικό δίκτυο. Μια πληροφορία που οδηγεί στον εντοπισμό κάποιου καταζητούμενου, αφαιρεί ένα τραπουλόχαρτο από τον πύργο από χαρτιά και ολόκληρο το εγκληματικό δίκτυο μπορεί να καταρρεύσει. #GameOver. Θα μπορούσατε να εξαρθρώσετε το δίκτυο: Βοηθήστε να εντοπιστούν οι πιο επικίνδυνοι καταζητούμενοι στην Ε.Ε..

Η ιστοσελίδα της καμπάνιας εντοπίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eumostwanted.eu/gameover. Στην ιστοσελίδα έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες, στοιχεία και λεπτομέρειες για τη δράση ορισμένων από τους πιο επικίνδυνους καταζητούμενους στην Ευρώπη, που έχουν επιλεγεί βάσει της θεματολογίας της καμπάνιας, από τους Αστυνομικούς Οργανισμούς των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην καμπάνια. Πέραν της φετινής καμπάνιας, στην οικοσελίδα https://eumostwanted.eu/ εντοπίζονται και άλλα καταζητούμενα πρόσωπα, φωτογραφίες και στοιχεία των οποίων είχαν δημοσιευθεί σε αντίστοιχες καμπάνιες τα προηγούμενα χρόνια.

Η ομάδα επικοινωνίας της Europol έχει ετοιμάσει ποικίλο υλικό, που περιλαμβάνει τον γραφικό σχεδιασμό της ιστοσελίδας και γραφικά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που περιλαμβάνουν βιντεοκλίπ και εικονογραφίες, σχετικά με τη θεματολογία της καμπάνιας. Το σύνθημα για την έναρξη της καμπάνιας δόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου, με σχετική Ανακοίνωση Τύπου από την Europol, ενώ την ίδια μέρα έγινε στις Βρυξέλλες, από την Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, η αποκάλυψη της πρώτης από δύο τοιχογραφίες που ετοιμάστηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας.

Η καμπάνια των Europol και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενεργών Ομάδων Αναζήτησης Καταζητούμενων Προσώπων/ European Network of Fugitive Active Search Teams – ENFAST, συνεχίζεται μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Παρακολουθήστε την εξέλιξη της καμπάνιας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Europol και των Αστυνομικών Οργανισμών των χωρών που συμμετέχουν στην καμπάνια και βοηθήστε να εντοπιστούν οι πιο επικίνδυνοι καταζητούμενοι στην Ε.Ε..

Η Κύπρος συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή καμπάνια

Η Κύπρος και η Αστυνομία Κύπρου συμμετέχουν και αυτή τη χρονιά στην καμπάνια της ENFAST, συνδράμοντας στην προσπάθεια για συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών για τον εντοπισμό των πιο επικίνδυνων καταζητούμενων προσώπων στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα καταζητούμενα πρόσωπα που αναφέρονται στην καμπάνια της ENFAST συγκαταλέγονται και δύο ύποπτοι, μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι καταζητούνται από τις Αρχές της Δημοκρατίας, σε σχέση με υποθέσεις ένοπλης ληστείας και διάρρηξης, κατά τις οποίες κλάπηκαν κοσμήματα συνολικής αξίας πέραν των 800 χιλιάδων ευρώ.

Τη συμμετοχή της Κύπρου στην πανευρωπαϊκή καμπάνια της ENFAST και της Europol ανέλαβε η Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης & Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας – ΔΕΕ-ΔΑΣ, του Αρχηγείου Αστυνομίας.