ΕΙΔΗΣΕΙΣ

113 καταγγελίες, πέραν των 1,000 ελέγχων, για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών

Εβδομάδα διαφώτισης και ελέγχων από το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας – Roadpol

Συνολικά 1,093 έλεγχοι για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών έγιναν από την Αστυνομία Κύπρου, από τη Δευτέρα 05 Δεκεμβρίου, μέχρι και την περασμένη Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου. Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο της εβδομάδας διαφώτισης και ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, που είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Αστυνομικού Δικτύου Τροχαίας – ROADPOL. Κατά τους τροχονομικούς ελέγχους στην Κύπρο, έγιναν συνολικά 113 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών.

Συγκεκριμένα, κατά τον πιο πάνω χρόνο, μέλη της Αστυνομίας Κύπρου, διενήργησαν 1,064 ελέγχους για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και καταγγέλθηκαν 90 οδηγοί οχημάτων οι οποίοι εντοπίστηκαν θετικοί με ποσότητα αλκοόλης στον οργανισμό τους πέραν του επιτρεπόμενου ορίου. Παράλληλα, έγιναν 29 έλεγχοι σε οδηγούς οχημάτων που παρουσίαζαν συμπτώματα χρήσης ναρκωτικών ουσιών, με 23 οδηγούς να εντοπίζονται θετικοί σε προκαταρκτικό έλεγχο οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών ουσιών, αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων. Ουσίες όπως η αλκοόλη και τα ναρκωτικά, συμβάλλουν στη μείωση της νοητικής και ψυχολογικής προσπάθειας που καταβάλλεται κατά την οδήγηση, καθώς και στη μείωση της απόδοσης του οδηγού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμπλοκής σε οδική σύγκρουση.

Για τους σκοπούς πρόληψης και μείωσης των οδικών συγκρούσεων, η Αστυνομία συνεχίζει καθημερινά τους τροχονομικούς ελέγχους, με στόχο την προστασία και ασφάλεια των πολιτών, κατά τις διακινήσεις τους στο οδικό δίκτυο. Όπως πάντα ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε εκείνες τις παραβάσεις που αποτελούν τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων και σοβαρών οδικών συγκρούσεων, όπως η υπερβολική ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών.