ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

Δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (19 – 25 Σεπτεμβρίου, 2022), παραχώρησαν σήμερα Αστυνομία Κύπρου – Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου και CNP Ασφαλιστική. Η διάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων για την εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για απόκτηση κουλτούρας οδικής συνείδησης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διάσκεψη, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Στέφη Δράκου αναφέρθηκε στις δράσεις της πολιτείας όσον αφορά την οδική ασφάλεια στον τόπο μας, σημειώνοντας πως «έχουν προωθηθεί και προωθούνται πληθώρα έργων από τη συντεταγμένη πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους, στοχεύοντας στο Όραμα Μηδέν. Nα πετύχουμε δηλαδή μηδενικούς θανατηφόρους ή σοβαρούς τραυματισμούς».

Η κ. Δράκου αναφέρθηκε και στην αρνητική συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, στην πρόκληση τροχαίων συγκρούσεων, τονίζοντας πως η ανάγκη για ανάπτυξη ορθής οδηγικής κουλτούρας στην κυπριακή κοινωνία, αποτελεί χρέος μας «απέναντι στις οικογένειες και σε αυτούς που χάθηκαν». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε ως βασική προτεραιότητα τη συστηματική διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς οδηγών και εξέφρασε την πεποίθηση «πως έφτασε η στιγμή να εντάξουμε στο ωρολόγιο
πρόγραμμα των σχολείων μας μάθημα που αφορά στην ευρύτερη κοινωνική ευθύνη των πολιτών έναντι στο νόμο. Μέρος του οποίου να είναι και ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας, όπως γίνεται και σε άλλα κράτη. Αυτό», κατέληξε «είναι ένα θέμα στο οποίο θα εγκύψω σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας».

Από πλευράς του ο Υπαρχηγός Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, κάνοντας ένα απολογισμό του προβλήματος των οδικών συγκρούσεων στην Κύπρο, αναφέρθηκε και στο ρόλο και τις δράσεις της Αστυνομίας, για οδική ασφάλεια, τόσο στον κατασταλτικό τομέα, όσο και στον τομέα της πρόληψης.

«Το θέμα των οδικών συγκρούσεων», είπε ο κ. Δημητρίου, «είναι πολυδιάστατο και πολύπλοκο και ως εκ τούτου απαιτεί οργανωμένες και συντονισμένες δράσεις. Απαιτεί την υιοθέτηση μιας ολιστικής προσέγγισης που θα διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ ελέγχου και επιμόρφωσης, που θα περιλαμβάνει μηχανισμούς εμπλοκής και ενεργοποίησης όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους και όλων των
εμπλεκόμενων ή ενδιαφερόμενων φορέων της κοινωνίας, σε μια πολύπλευρη, συστηματική και διαρκή κοινή προσπάθεια».

Η φετινή Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου, συμπίπτει με την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, στο πλαίσιο της οποίας υλοποιείται και το πρόγραμμα ROADPOL SAFETY DAY, μεταξύ 16-22 Σεπτεμβρίου.