ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπό κράτηση ύποπτος για υπόθεση υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία

Υπό κράτηση με δικαστικό διάταγμα διάρκειας εφτά ημερών τέθηκε σήμερα άντρας ηλικίας 39 ετών, για σκοπούς διερεύνησης υπόθεσης υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία. Ο ύποπτος συνελήφθη από μέλη της Αστυνομίας, βάσει στοιχείων που προέκυψαν, σχετικά με την άφιξη αριθμού μεταναστών με θαλάσσιο σκάφος, στην ελεύθερη Αμμόχωστο, χθες το βράδυ.

Το σκάφος εντοπίστηκε λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου, από μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας. Στο σκάφος, ξύλινη βάρκα, μήκους 10-12 μέτρων περίπου, βρίσκονταν 49 μετανάστες, από τους οποίους 27 άντρες, πέντε γυναίκες, και 17 ανήλικοι. Πέντε από τους ανήλικους ήταν ασυνόδευτοι. Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο Παραλιμνίου από το πλήρωμα της ακάτου της Λιμενικής και με το πέρας των εξετάσεων της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης – ΥΑΜ Αμμοχώστου, μεταφέρθηκαν σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων από μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου, ορισμένοι από τους μετανάστες φέρεται να πλήρωσαν το χρηματικό ποσό των 2,000 δολαρίων, σε πρόσωπο στη χώρα προορισμού τους, για να διευθετήσει τη μετάβαση τους στην Κύπρο. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ο 39χρονος ύποπτος φέρεται να είναι το πρόσωπο που οδηγούσε τη βάρκα κατά την αναχώρηση των μεταναστών, και για το περισσότερο χρονικό διάστημα μέχρι και την άφιξη τους στην Κύπρο.

Εναντίον του 39χρονου διερευνάται υπόθεση παράνομης εισόδου στη Δημοκρατία, υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία, υποβοήθηση υπηκόου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό το κέρδος, μεταφοράς προσώπου διά υδάτινης οδού με μη ασφαλή ή υπερφορτωμένο σκάφος, και αδικημάτων σχετικών με την Περί Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος Νομοθεσία.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου.