ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρουσίαση έρευνας κοινής γνώμης: «Η Αστυνομία σήμερα, το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει, η αξιολόγηση του έργου και των υπηρεσιών της»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η παρουσίαση της έρευνας κοινής γνώμης με θέμα «Η Αστυνομία σήμερα, το επίπεδο ασφάλειας που προσφέρει, η αξιολόγηση του έργου και των υπηρεσιών της μέσα από τα μάτια των πολιτών», η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της Αστυνομίας Κύπρου από την εταιρεία IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Απριλίου, 2022.

Η παρουσίαση της έρευνας, στην οποία έλαβε μέρος δείγμα 1000 ατόμων, έγινε από την κα Χριστίνα Κόκκαλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της εταιρείας IMR, η οποία κατά την παρουσίαση ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, ότι ένα από τα συμπεράσματα που εξάγονται από την έρευνα, είναι ότι οι πολίτες επιζητούν την παρουσία της Αστυνομίας.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, ποσοστό 78% των πολιτών αισθάνεται ασφαλής στην περιοχή που ζει. Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ερώτηση «πόσο ασφαλείς αισθάνεστε στην περιοχή που ζείτε;» ποσοστό 23% του δείγματος απάντησε ότι αισθάνεται πολύ ασφαλής, ενώ το 55% απάντησε ότι αισθάνεται αρκετά ασφαλής.

Εκ των αποτελεσμάτων της έρευνας, η Αστυνομία κατατάσσεται από τους πολίτες, στην πρώτη θέση μεταξύ των Θεσμών και Φορέων (Δικαστήρια, Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες) της κυπριακής κοινωνίας, όσον αφορά στη γενική τους εικόνα.

Στο θέμα της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους Θεσμούς και τους Φορείς, η Αστυνομία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, μετά τα Δικαστήρια και στο θέμα της αποτελεσματικότητας στην τρίτη θέση μετά την Υγεία και τα Δικαστήρια.

Η έρευνα κατέγραψε και την άποψη των πολιτών για την πρόσφατη εφαρμογή του Συστήματος Φωτοεπισήμανσης, με τους πολίτες να πιστεύουν σε ποσοστό 69%, ότι η εφαρμογή του Συστήματος θα βοηθήσει στην πρόληψη και μείωση των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Από πλευράς του ο Δρ Αλέξανδρος Αντωναράς, αντιπρόεδρος φοιτητικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο οποίος προσφώνησε την έρευνα, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα έγινε μετά την περίοδο της πανδημίας που η Αστυνομία ήταν η Υπηρεσία που ασχολήθηκε κυρίως με την επιτήρηση των μέτρων και ότι από το αποτέλεσμα της έρευνας φαίνεται ότι οι πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό την κυπριακή Αστυνομία. Επίσης, πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνες που γίνονται, η Κύπρος αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους
προορισμούς.

Στην παρουσίαση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η Αστυνομία Κύπρου αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με 24 διαφορετικές Υπηρεσίες/Τμήματα/Μονάδες/Διευθύνσεις, με υποδομές παγκύπρια καλύπτοντας όλο το εύρος των καθηκόντων μιας Εθνικής Αστυνομίας. Ο Αρχηγός υπογράμμισε ότι η Αστυνομία είναι ένας Οργανισμός ταγμένος διαχρονικά να υπηρετεί το κράτος, την πολιτεία, την κοινωνία και τους πολίτες και ότι τα μέλη της Αστυνομίας προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους στον τομέα της ασφάλειας και της
εφαρμογής του Νόμου. Σημειώνοντας δε ότι στην Αστυνομία αντιστοιχεί μεγάλο μέρος της ευθύνης να προστατεύει τον πολίτη και να διαφυλάξει τον τρόπο ζωής και κοινωνικής του οργάνωσης και συνοχής. Όπως είπε «είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, ζωντανό κύτταρό της, και τα όποια θετικά στοιχεία, καθώς και οι όποιες αδυναμίες μας, αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό, σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς να γνωρίζουμε, με επιστημονικές μετρήσεις, πώς οι πολίτες αξιολογούν το έργο της Αστυνομίας, τον τρόπο δράσης και συμπεριφοράς των αστυνομικών και πού θεωρούν ότι εντοπίζονται προβλήματα και αδυναμίες».

Αναφερόμενος στην έρευνα ο κ. Παπαθεοδώρου σημείωσε πως «σε μια πρώτη ανασκόπηση, από την έρευνα αυτή φαίνεται ότι προκύπτουν θετικά στοιχεία για την Αστυνομία Κύπρου, τα οποία είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που ακολουθήσαμε κατά τα δύο τελευταία χρόνια, με την ανάληψη της Αρχηγίας του Σώματος. Μένουμε πιστά προσηλωμένοι σε 4 βασικούς πυλώνες που εστιάζουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου και σοβαρού εγκλήματος, στη διαχείριση θεμάτων παράτυπης μετανάστευσης και στη βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

Επίσης, αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιτυχίες που σημείωσε η Αστυνομία Κύπρου, όπως στον τομέα της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών για το 2021, όπου το ποσοστό εξιχνίασης έφθασε στο 95,8%, καθώς και στο μεγάλο ποσοστό εξιχνίασης του εγκλήματος και στην εξιχνίαση πολύ σοβαρών υποθέσεων όπως φόνων και απόπειρας φόνου, αλλά και βιασμών και απόπειρας βιασμού για το έτος 2021, όπου το ποσοστό εξιχνίασης ξεπερνά το 90%.

Στην παρουσίαση της έρευνας παρέστησαν επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, καθώς όλοι οι Αστυνομικοί Διευθυντές/Διοικητές Επαρχιών, Τμημάτων, Υπηρεσιών και Διευθύνσεων της Αστυνομίας.

Τα αποτελέσματα της όλης έρευνας επισυνάπτονται.