ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσοχή! Διαδικτυακή απάτη στοχεύει στην απόσπαση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς

Η Αστυνομία Κύπρου, συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει δεκτεί αρκετές καταγγελίες σχετικά με ύποπτα μηνύματα υποκλοπής κωδικών πρόσβασης σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και ιδιαίτερα στο Instagram.

Τα μηνύματα αυτά είναι κακόβουλα και αποσκοπούν στην απόσπαση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών. Στοχεύουν επίσης στην πρόσβαση σε διάφορους άλλους λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων οι δράστες μπορούν στη συνέχεια να επιτύχουν πρόσβαση σε λογαριασμούς και άλλων χρηστών, ώστε επίσης να τους ξεγελάσουν.

Συγκεκριμένα, αφού οι δράστες παρεμβατικά αποκτούν πρόσβαση σε λογαριασμούς πολιτών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, στη συνέχεια αποστέλλουν μήνυμα σε πρόσωπα που είναι καταχωρημένα ως «Φίλοι/ Ακόλουθοι» του δικαιούχου του λογαριασμού, παροτρύνοντας τα να επενδύσουν σε διάφορα κρυπτονομίσματα όπως Bitcoin κτλ, επιλέγοντας συγκεκριμένο ηλεκτρονικό σύνδεσμο – link, που αναφέρεται στο μήνυμα.

Ανυποψίαστοι οι παραλήπτες του μηνύματος, νομιζόμενοι ότι το μήνυμα στάλθηκε από το γνωστό/ φιλικό τους πρόσωπο, ακολουθώντας τον ηλεκτρονικό σύνδεσμο που λαμβάνουν στο μήνυμα, καλούνται να συμπληρώσουν διάφορα στοιχεία τους, όπως κωδικούς πρόσβασης σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στοιχεία πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Οι δράστες έτσι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και να αποσπάσουν χρηματικά ποσά.

Συστάσεις:

Το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερά προσεκτικό σε τέτοιου είδους μηνύματα και να μην αποκαλύπτει κωδικούς που λαμβάνει σε οποιοδήποτε πρόσωπο.

Συστήνεται όπως ενεργοποιήσει τις ρυθμίσεις ασφαλείας δύο παραγόντων για τους ηλεκτρονικούς του λογαριασμούς.

Σε περίπτωση λήψης ύποπτου μηνύματος / αιτήματος, να επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο με το πρόσωπο από το οποίο έλαβε το μήνυμα για επιβεβαίωση του αιτήματος.

Σε περίπτωση που προέβηκε σε οποιεσδήποτε ενέργειες που του υποδείχθηκαν από τους δράστες της απάτης, συστήνεται ο άμεσος έλεγχος και αλλαγή του κωδικού πρόσβασης του λογαριασμού.