ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναπατρισμός υπηκόων τρίτων χωρών που διέμεναν παράνομα στην Κύπρο

Ακόμα μία συντονισμένη επιχείρηση για τον επαναπατρισμό αλλοδαπών που διέμεναν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία, πραγματοποίησε χθες η Αστυνομία.

Σε συνεργασία με τον Οργανισμό FRONTEX επαναπατρίστηκαν χθες 15 πρόσωπα τρίτης χώρας, με τη συνοδεία μελών της Αστυνομίας – Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και του Οργανισμού, σε κοινή πτήση επιστροφής με τις Ελληνικές Αρχές.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι η 5η για το τρέχον έτος, κατά τις οποίες επαναπατρίστηκαν συνολικά 59 αλλοδαποί. Με τη χθεσινή επιχείρηση, ο συνολικός αριθμός απελάσεων και εθελούσιων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών, που πραγματοποιήθηκαν από την Αστυνομία, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες συναρμόδιες υπηρεσίες, για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, ανέρχεται στους 2,469.

Η επιστροφή των προσώπων αυτών γίνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής πραγματοποίησης απελάσεων και εθελούσιων επιστροφών, η οποία αφορά αλλοδαπούς, που διέμεναν παράνομα στην Κυπριακή Δημοκρατία και εναντίον τους είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής στις χώρες τους ή και διατάγματα απέλασής τους.

Σημειώνεται ότι, σε επιχειρήσεις επαναπατρισμού ή και απελάσεων, το 2019 επαναπατρίστηκαν στις χώρες καταγωγής τους 417 υπήκοοι τρίτων σωρών, το 2020 επαναπατρίστηκαν 1.272, ενώ το έτος 2021 επαναπατρίστηκαν 2,320 πρόσωπα.