ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσιογραφική διάσκεψη της Υ.ΚΑ.Ν. με αφορμή την 26η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σήμερα η Δημοσιογραφική Διάσκεψη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (Υ.ΚΑ.Ν.), στην παρουσία της Έντιμης Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως κας Στέφης Δράκου. Κατά τη διάσκεψη έγινε παρουσίαση του φαινομένου των ναρκωτικών στην Κύπρο από τον Υποδιοικητή της Υ.ΚΑ.Ν κ. Στέλιο Σεργίδη, ο οποίος σκιαγράφησε το φαινόμενο των ναρκωτικών, τις τάσεις, τις αναδυόμενες απειλές και τις νέες προκλήσεις.

Σε παρέμβαση της η κα. Ιωάννα Γιασεμή από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (Α.Α.Ε.Κ.), εξήρε το έργο της Υ.ΚΑ.Ν. και την μακροχρόνια συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο Υπηρεσιών. Έδωσε παράλληλα συγχαρητήρια για τη δουλειά της Αστυνομίας και της Υ.ΚΑ.Ν., η οποία, όπως είπε, πρωτοπορεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στη δράση της στον τομέα μείωσης της ζήτησης: πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης. Σχολίασε επίσης ότι το φαινόμενο γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και θα χρειαστούν νέα εργαλεία παρακολούθησης του, τόσο για την Υ.ΚΑ.Ν, όσο και για την Α.Α.Ε.Κ.. Όπως ανάφερε, συγκεκριμένα η κα Γιασεμή «η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών γίνεται με πολλούς πλέον τρόπους και οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν πλέον να αντικατοπτρίσουν αυτές τις αλλαγές». «Θα χρειαστεί», συνέχισε «νέο νομοθετικό πλαίσιο και εργαλεία για να μπορέσουμε να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις».

Η κα Γιασεμη αναφέρθηκε επίσης στο Πρωτόκολλο της Υ.ΚΑ.Ν για την παραπομπή νεαρών συλληφθέντων και νεαρών ενηλίκων σε θεραπευτικά προγράμματα, σημειώνοντας ότι το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί μια βέλτιστη πρακτική.

Στη διάσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπαρχηγός Αστυνομίας κ. Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το έγκλημα που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες, (…) γίνεται όλο και πιο οργανωμένο και πυροδοτεί πολλές φορές, εγκληματική βία και κοινωνική αναταραχή. Έχουμε βιώσει και στον τόπο μας, σοβαρές εγκληματικές πράξεις οι οποίες όπως τεκμηριωμένα έχει αποδειχθεί, διασυνδέονται με την εμπορία ναρκωτικών ουσιών» είπε ο κ. Δημητρίου, ο οποίος σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού από την Αστυνομία, περιλαμβάνει τόσο το θέμα της «εξάρθρωσης των παράνομων κυκλωμάτων, των εμπόρων και διακινητών και την προσαγωγή, όσων ενέχονται σε αυτά, ενώπιον της δικαιοσύνης», αλλά και τον τομέα της πρόληψης.

Κατά την παρουσίαση που έγινε από τον κ. Σεργίδη, αναλύθηκε μεταξύ άλλων,  η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα ναρκωτικών 2021-2025 και η εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης 2021-2028, καθώς επίσης παρουσιάστηκαν στοιχεία υποθέσεων ναρκωτικών και ενεχόμενων προσώπων από το 2017-2021. Παράλληλα, έγινε αναφορά στις σημαντικότερες κατασχέσεις ναρκωτικών για τα έτη 2018 – 2021. 

Η δημοσιογραφική διάσκεψη έγινε με αφορμή την 26η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.