ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ημερίδα ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, αφιερωμένη στην εξάρτηση σε ναρκωτικές ουσίες με θέμα: Πορεία Προς ΙΙ «εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς…»

Πέμπτη, 07 Απριλίου, 2022 – Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου

Υπαρχηγός Αστυνομίας: “Είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αναφύονται καθημερινά ενώπιόν μας

Ημερίδα ανοιχτού διαλόγου με την κοινωνία, αφιερωμένη στην εξάρτηση σε ναρκωτικές ουσίες, διεξήχθη σήμερα Πέμπτη, 07 Απριλίου, με τη συμμετοχή και των πολιτών που παρευρέθηκαν και είχαν την ευκαιρία να μετέχουν σε συζήτηση με τους Συνομιλητές επιστήμονες και εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος.

Την ενημερωτική ημερίδα διοργάνωσε η Αστυνομία Κύπρου και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών – ΥΚΑΝ, στο πλαίσιο των δράσεων για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση και θεραπεία της ουσιοεξάρτησης.

Με θέμα Πορεία Προς ΙΙ «εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς…», η Ημερίδα περιελάμβανε δύο θεματολογικές ενότητες διαλόγου μεταξύ των Συνομιλητών, ενώ την κάθε ενότητα ακολούθησε συζήτηση με το κοινό που παρευρέθηκε και τους Ομιλητές.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε και ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, κ. Δημήτρης Δημητρίου, που απηύθυνε και χαιρετισμό προς τους Συνομιλητές και παρευρισκόμενους.

«Είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αναφύονται καθημερινά ενώπιόν μας. Ευελπιστούμε ότι, μέσω του διαλόγου και της παραγωγικής συζήτησης που θα αναπτύξουμε σήμερα μαζί σας, θα αποτυπωθούν σκέψεις και απόψεις γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης κατά τρόπο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα το τι πραγματικά επιζητούμε ως κοινωνία, που βαδίζουμε και ποια θα πρέπει να είναι η μετέπειτα “πορεία μας…”», ανάφερε ο κ. Δημητρίου στο χαιρετισμό του.

Έμπνευση για τη διοργάνωση και θεματολογία της σημερινής ενημερωτικής δράσης, αποτέλεσαν τα λόγια του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Κουλουριώτη, «που επικεντρώνονται στο φως και στο σκοτάδι, στην αγάπη και στην κακία, στην ελπίδα και στην απελπισία, στη ζωή και στον θάνατο, στη χρήση ουσιών και στην ανάσταση της ζωής· που εστιάζουν στα σύμβολα του καλού και του κακού, ως στοιχεία που δεν συμβιβάζονται, αλλά αντιπαλεύουν συνεχώς σε ένα διαρκή αγώνα επικράτησης», είπε ο κ. Δημητρίου.

Συνεχίζοντας ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, υπογράμμισε ότι το θέμα των παράνομων ουσιών αποτελεί ύψιστη και διαρκή προτεραιότητα για την Αστυνομία Κύπρου, που έχει ως βασικότερο πεδίο δράσης της Αστυνομίας την καταστολή και ειδικότερα τη σύλληψη και προσαγωγή των εμπόρων και διακινητών παράνομων ουσιών, ενώπιον της Δικαιοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά την κατάσχεση από την Αστυνομία, το έτος 2021, συνολικά 241 κιλών κάνναβης, πέντε κιλών κοκαΐνης, τριών κιλών μεθαμφεταμίνης, και πολλές άλλες μικρότερες ποσότητες ναρκωτικών.

«Πέραν του έργου της καταστολής, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε υπόψιν ότι, το φαινόμενο των ναρκωτικών ορίζεται, από την Πολιτεία, ως ένα θέμα Δημόσιας Υγείας», τόνισε ο κ. Δημητρίου, κάνοντας σχετική αναφορά στη δραστηριοποίηση της Αστυνομίας και ειδικότερα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών – ΥΚΑΝ, που μέσω και του Γραφείου Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης, συνδράμει στην πρόληψη, ενημέρωση, αλλά και στον τομέα της απεξάρτησης και θεραπείας.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Υ.ΚΑ.Ν., με βάση τα στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, αποτελεί τον πρώτο φορέα παραπομπής ατόμων σε θεραπευτικά ή και άλλα συμβουλευτικά προγράμματα», είπε ο κ. Δημητρίου.

«Η όλη δράση μας, η οποία αντανακλάται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Αστυνομίας, βασίζεται και υλοποιεί ουσιαστικά τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης 2021 – 2027, αλλά και το Σχέδιο Δράσης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου 2021-2024», ανάφερε ο Υπαρχηγός Αστυνομίας, που σημείωσε την αγαστή συνεργασία της Αστυνομίας με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, καθώς και με την Νομική Υπηρεσία, στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης και θεραπείας των ουσιοεξαρτήσεων.
Ο κ. Δημητρίου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους έγκριτους Ομιλητές και το κοινό που παρευρέθηκε στην σημερινή εκδήλωση, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για τη διοργάνωση και διεξαγωγή της Ημερίδας.

Συνομιλητές στις δύο θεματολογικές ενότητες ήταν, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κυπριανός Κουντούρης – Επίκουρος Καθηγητής της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού, και Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Κύπρου, ο κ. Ανδρέας Χατζηθωμάς – Εκπαιδευτικός/Συγγραφέας, ο κ. Στέλιος Σεργίδης – Υποδιοικητής Υ.ΚΑ.Ν, η κ. Μαρία Σιαλή – Ψυχολόγος/Ειδικός Τοξικοεξαρτήσεων, και η κ. Ντόρις Καμαρά, Επιστημονική Συντονίστρια Κέντρου Συμβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας για εξαρτήσεις «ΠΕΡΣΕΑΣ», που πέραν της επιστημονικής και εξειδικευμένης γνώσης που μετέδωσαν μέσω του μεταξύ τους διαλόγου και της συζήτησης με το κοινό, συνέβαλαν και στην προσπάθεια της ΥΚΑΝ για τη σημερινή διοργάνωση της Ημερίδας.

* Πρόγραμμα Ημερίδας