ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χαιρετισμός Υπαρχηγού Αστυνομίας κ. Δημήτρη Δημητρίου στην Ημερίδα Ανοικτού Διαλόγου με την Κοινωνία για την εξάρτηση με τίτλο: «Πορεία προς… εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς…».

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Στροβόλου – 07 Απριλίου, 2022

Πανιερώτατε Μητροπολίτη Ταμασού & Ορεινής
Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Μεσαορίας
Αξιότιμε Εκπρόσωπε του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς
Αγαπητοί Συνεργάτες
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι
Κυρίες και Κύριοι

Καλή σας ημέρα,

Καταρχήν, θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω θερμά για την εδώ παρουσία σας. Σε μια, θα έλεγα με επιφύλαξη, μετα-πανδημική εποχή, είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, που μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα να απευθύνω χαιρετισμό, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας, στη σημερινή Ημερίδα Ανοικτού Διαλόγου με την Κοινωνία για την εξάρτηση με τίτλο: «Πορεία προς … εάν πορευθώ εν μέσω σκιάς…».

Η συγκεκριμένη Ημερίδα που διοργανώνεται από την Αστυνομία-ΥΚΑΝ είναι εμπνευσμένη από τα λόγια του Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Κουλουριώτη, που επικεντρώνονται στο φως και στο σκοτάδι, στην αγάπη και στην κακία, στην ελπίδα και στην απελπισία, στη ζωή και στον θάνατο, στη χρήση ουσιών και στην ανάσταση της ζωής· που εστιάζουν στα σύμβολα του καλού και του κακού, ως στοιχεία που δεν συμβιβάζονται, αλλά αντιπαλεύουν συνεχώς σε ένα διαρκή αγώνα επικράτησης.

Μετά την επιτυχία της πρώτη Ημερίδας Ανοικτού Διαλόγου με την Κοινωνία, που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο περίπου χρόνια, είμαστε ξανά εδώ, για να συζητήσουμε με τη βοήθεια των καταξιωμένων προσκεκλημένων μας, για τις ανησυχίες και τους φόβους του σκότους, αλλά και την ενέργεια και τη θαλπωρή του φωτός ως σύμβολο ζωής και ελπίδας. Είμαστε εδώ για να αφουγκραστούμε τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας και να συζητήσουμε για τις προκλήσεις που αναφύονται καθημερινά ενώπιόν μας. Ευελπιστούμε ότι, μέσω του διαλόγου και της παραγωγικής συζήτησης που θα αναπτύξουμε σήμερα μαζί σας, θα αποτυπωθούν σκέψεις και απόψεις γύρω από το φαινόμενο της εξάρτησης κατά τρόπο που θα μας δώσει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε καλύτερα το τι πραγματικά επιζητούμε ως κοινωνία, που βαδίζουμε και ποια θα πρέπει να είναι η μετέπειτα «πορεία μας…».

Κυρίες και Κύριοι

Το φαινόμενο των Παρανόμων Εξαρτήσεων αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα, που για την αντιμετώπισή του απαιτεί μια κοινή, ισορροπημένη και σφαιρική προσπάθεια από όλους τους κοινωνικούς φορείς. Οι γεωπολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και τεχνολογικές ταχείες εξελίξεις που παρατηρούνται στις μέρες μας, συντείνουν στο ευμετάβλητο και διαρκώς μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του φαινομένου αυτού, κατά τρόπο που η αντιμετώπιση του γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη.

Υπό το πρίσμα αυτό, το θέμα των παράνομων ουσιών, ανέκαθεν αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί ύψιστη και διαρκή προτεραιότητα για την Αστυνομία Κύπρου. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρω ότι βρισκόμαστε σε ένα καθημερινό, ανελέητο αγώνα, που μέσα από δύσκολες και πολλές φορές επικίνδυνες συνθήκες, λαμβάνουμε μέτρα, υλοποιούμε στοχευμένες δράσεις και άλλες πρακτικές, οι οποίες έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα. Σε μια σφαιρική αντιμετώπιση του φαινομένου, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η συνεισφορά αλλά και η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με άλλες όμορες Υπηρεσίες επιβολής του νόμου, τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η όλη δράση μας, η οποία αντανακλάται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Αστυνομίας, βασίζεται και υλοποιεί ουσιαστικά τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης 2021 – 2027, αλλά και το Σχέδιο Δράσης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου 2021-2024.

Αγαπητοί φίλοι,

Βασικότερο πεδίο δράσης της Αστυνομίας, είναι η καταστολή και ειδικότερα η σύλληψη και η προσαγωγή των εμπόρων και των διακινητών των παράνομων ουσιών ενώπιον του Δικαστηρίου, χωρίς να παραγνωρίζεται η συμβολή της Υ.ΚΑ.Ν. στην διαλεύκανση άλλων σοβαρών εγκληματικών πράξεων. Χαρακτηριστικά θέλω να σας αναφέρω ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, έχουν κατασχεθεί περίπου 165 κιλά κάνναβη, 4.5 κιλά κοκαΐνη, 8 κιλά αμφεταμίνη και άλλες μικρότερες ποσότητες. Ενώ την περσινή χρονιά κατασχέθηκαν περίπου, 241 κιλά κάνναβη, 5 κιλά κοκαΐνη, 3 κιλά μεθαφεταμίνη, 1 κιλό μύκονος της υπνοφόρου και πολλές άλλες μικρότερες ποσότητες.

Πέραν του έργου της καταστολής, θα πρέπει όλοι μας να έχουμε υπόψιν ότι, το φαινόμενο των ναρκωτικών ορίζεται, από την Πολιτεία, ως ένα θέμα Δημόσιας Υγείας. Ως εκ τούτου, αλλά και στο πλαίσιο των νομικών υποχρεώσεών μας, η ΥΚΑΝ διενεργεί στοχευμένες προληπτικές δράσεις και παρεμβάσεις που απευθύνονται κυρίως σε οργανωμένα σύνολα και φορείς, μέσω διαλέξεων, εργαστηρίων ή και άλλων προληπτικών προγραμμάτων ή και δράσεων. Επιπρόσθετα, μέσω του Γραφείου Πρόληψης και Κοινωνικής Παρέμβασης παραπέμπονται, μετά από αξιολόγηση από το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας μας, νεαροί και άλλοι συλληφθέντες σε θεραπευτικά προγράμματα, με απώτερο σκοπό τη στήριξη αλλά και τη θεραπεία τους από τις παράνομες ουσίες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Υ.ΚΑ.Ν., με βάση τα στοιχεία της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, αποτελεί τον πρώτο φορέα παραπομπής ατόμων σε θεραπευτικά ή και άλλα συμβουλευτικά προγράμματα.

Η πιο πάνω διαδικασία, παρέχεται ως εναλλακτική προσέγγιση της ποινικής διαδικασίας ενώπιον Δικαστηρίου, αφού με την ολοκλήρωση του θεραπευτικού προγράμματος, η Υ.ΚΑ.Ν. εισηγείται στον Γενικό Εισαγγελέα την μη ποινική δίωξή τους. Εδώ, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τη συνεχή και αγαστή συνεργασία της Υ.ΚΑ.Ν. με τη Νομική Υπηρεσία και την Αρχή Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων Κύπρου, για τη διευκόλυνση της διαδικασίας παραπομπής, ιδιαίτερα των ανήλικων εξυπηρετούμενων και την υπέρβαση οποιωνδήποτε τεχνικών δυσκολιών που δυνατόν να προκύπτουν.

Κλείνοντας, θα ήθελα για ακόμα μια φορά να τονίσω ότι το θέμα των παρανόμων εξαρτήσεων δεν λύνεται δια μαγείας ή εν μια νυκτί, αφού είναι συνυφασμένο με τα υπαρκτά προβλήματα της κοινωνίας μας. Το θέμα των ναρκωτικών χρειάζεται τη συμπόρευση και τη συνεργασία όλων μας: Αστυνομίας, Πολιτείας, Εκκλησίας, Κρατικών και ΜΚΟ φορέων, αλλά και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Μόνο έτσι πιστεύω, μεγιστοποιούμε τις πιθανότητες επιτυχίας των όλων προσπαθειών μας για μία κοινωνία απαλλαγμένη από παράνομες ουσίες.

Αγαπητοί,

Θέλω ξανά να ευχαριστήσω τους έγκριτους ομιλητές της σημερινής εκδήλωσης και όλους όσοι με ζήλο εργάστηκαν για τη διεξαγωγή της ημερίδας αυτής. Ευχαριστίες θέλω να εκφράσω και σε όλους εσάς που στηρίζετε με τη παρουσία σας την προσπάθεια μας για ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου με τον πολίτη. Σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε όλοι, από κοινού, για την οικοδόμηση μίας καλύτερης κοινωνίας, τόσο για μας, αλλά κυρίως για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.

Σας ευχαριστώ.