ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδήλωση της Αστυνομίας αφιερωμένη στη Γυναίκα Αστυνομικό

Η Αστυνομία, τιμώντας τη γυναίκα Αστυνομικό, μάνα και σύζυγο, για τη διαχρονική προσφορά της στο Αστυνομικό Σώμα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα, πραγματοποίησε σήμερα εκδήλωση στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου. Παρόντες ήταν επίσης, οι Επίτροποι Νομοθεσίας και Περιβάλλοντος, καθώς επίσης γυναίκες μέλη της Αστυνομίας, ως αντιπρόσωποι του Αστυνομικού Σώματος, από όλα τα Τμήματα/Επαρχίες και Υπηρεσίες/Μονάδες/Διευθύνσεις της Αστυνομίας, από όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας, που επιτελούν με επιτυχία επιχειρησιακά ή άλλα απαιτητικά καθήκοντα.

Κατά το χαιρετισμό της η κα Δράκου επεσήμανε ότι σήμερα οι γυναίκες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του έμψυχου δυναμικού της Αστυνομίας Κύπρου, αφού όπως ανέφερε «απαρτίζουν πέραν του 25% της δύναμης. Πλέον συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρησιακές αποστολές αναλαμβάνοντας καίριες θέσεις, κάτι που δεν ίσχυε παλαιότερα». Επίσης, τόνισε ότι «σήμερα οι γυναίκες αστυνομικοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, σχεδόν το 70%, ασκούν επιχειρησιακά και επιτελικά καθήκοντα, αντιστρέφοντας την κουλτούρα που επέβαλλε στη γυναίκα αστυνομικό να περιορίζεται σε γραμματειακές ευθύνες».

Παράλληλα, απευθυνόμενη προς τις γυναίκες μέλη της Αστυνομίας, η κα Δράκου ανέφερε «όταν μάλιστα, θέτεται καθημερινά τους εαυτούς σας σε κίνδυνο για να προστατεύσετε τον Κύπριο πολίτη, να διατηρήσετε την έννομη τάξη και να εξασφαλίσετε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συμπολιτών μας, δεν μπορούμε παρά να επιδιώξουμε την ίση εκπροσώπηση σας σε όλες τις βαθμίδες του Αστυνομικού σώματος και να σας εκφράσουμε τον θαυμασμό και την εκτίμησή μας» και πρόσθεσε «και θέλω να τιμήσω ιδιαίτερα την αστυνομικό, που εν ώρα εκπλήρωσης των καθηκόντων της, έδωσε ακόμη και το πολυτιμότερο αγαθό, την ίδια της τη ζωή».

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου, αναφερόμενος στις γυναίκες αστυνομικούς, τόνισε πως «οι γυναίκες που αποφασίζουν να υπηρετήσουν στην Αστυνομία, στην ουσία αποδέχονται την υψηλή ευθύνη να διαφυλάττουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια του τόπου μας∙ αποδέχονται την επιτέλεση ενός συνεχιζόμενου κοινωνικού λειτουργήματος, που θα τις συντροφεύει στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Είναι σίγουρο πως κατά την πορεία τους θα έρθουν αντιμέτωπες με δύσκολες και αγχωτικές καταστάσεις, αποδεικνύοντας περίτρανα την ικανότητα και την προσαρμοστικότητά τους σε ένα παραδοσιακά ανδροκρατούμενο περιβάλλον, διατηρώντας όμως παράλληλα και την ευαισθησία τους».

Υπογράμμισε ωστόσο, ότι οι γυναίκες μέλη της Αστυνομίας έχουν ένα δικό τους μοναδικό τρόπο να προσεγγίζουν και να διαχειρίζονται τις αστυνομικές υποθέσεις και «ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την προσέγγιση και διαχείριση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και θυμάτων εγκληματικών πράξεων, κερδίζοντας στο τέλος την εμπιστοσύνη τόσο των ανδρών συναδέλφων τους όσο και των ίδιων των συμπολιτών μας». Επίσης, ο κ. Παπαθεοδώρου πρόσθεσε «πέραν από τις ιδιαίτερες εργασιακές συνθήκες, οι γυναίκες αστυνομικοί σήμερα προσπαθούν να ισορροπήσουν επιτυχώς και μεταξύ των εξίσου απαιτητικών οικογενειακών τους υποχρεώσεων. Ως Αστυνομία Κύπρου, αντιλαμβανόμαστε αυτή την πολλαπλότητα στον ρόλο της γυναίκας. Αρχικά, σεβόμαστε και τιμούμε τον ρόλο της ως μητέρα και για τον λόγο αυτό έχουμε θεσπίσει ένα ισχυρό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, που προασπίζει και στηρίζει τη μητρότητα και τα κεκτημένα δικαιώματά της. Ενώ, επίσης, ως προς την επαγγελματική της καριέρα, αντιμετωπίζεται ισότιμα με τον άντρα αστυνομικό, έχοντας τη δυνατότητα ιεραρχικής ανέλιξης στις ανώτερες βαθμίδες του Σώματος και την τοποθέτησή της σε επιχειρησιακές και ηγετικές θέσεις, ανταποκρινόμενη σε όλα με άριστη επάρκεια και αποτελεσματικότητα».

Τέλος, ο Αρχηγός Αστυνομίας αφού ευχαρίστησε από καρδιάς όλες τις παρευρισκόμενες γυναίκες, οι οποίες εκπροσωπούν κάθε γυναίκα στο Σώμα, τις κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια ευσυνειδησία, αφοσίωση, φιλοτιμία και ευαισθησία να επιτελούν τα πολυσύνθετά τους καθήκοντα. Παράλληλα, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την όλη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Βοηθός Διευθύντρια του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος και μέλος της Επιτροπής Ισότητας Ανδρών και Γυναικών στην Αστυνομία, Αστυνόμος Β΄ κα Κυριακή Λαμπριανίδου, προέβη σε διάλεξη με θέμα: «Γυναίκα και Αστυνόμευση».

Στο χώρο της εκδήλωσης διατίθονταν προς πώληση προϊόντα της «Europa Donna», ως ελάχιστο δείγμα βοήθειας προς το έργο που επιτελεί ο Σύνδεσμος, για όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται κατά του καρκίνου.