ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλεγχοι της Αστυνομίας για τον Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμο

Στην καταγγελία 11 πολιτών και επτά υποστατικών για παραβίαση των Διαταγμάτων του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου, προέβη η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο. Επιπρόσθετα, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, αναστάληκε και η λειτουργία υποστατικού στη Λάρνακα.

Η Αστυνομία συνεχίζει τους εντατικούς της ελέγχους σε παγκύπρια βάση, για την τήρηση των μέτρων και την εφαρμογή των Διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο (6π.μ. χθες Σάββατο 12/02/22 – 6π.μ. σήμερα Κυριακή 13/02/22) διενεργήθηκαν παγκύπρια 1,924 έλεγχοι, από τους οποίους 1,201 αφορούσαν ελέγχους για safepass, ενώ έγιναν συνολικά 11 καταγγελίες πολιτών και 7 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων. Επιπρόσθετα, χθες, με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, επιδόθηκε από την Αστυνομία, ειδοποίηση απαγόρευσης λειτουργίας νυχτερινού κέντρου στη Λάρνακα.

Όσον αφορά στους πολίτες, η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούσε τη μη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Όσον αφορά στα υποστατικά, οι πλείστες καταγγελίες αφορούσαν υπεύθυνους και υπάλληλους υποστατικών, οι οποίοι δεν είχαν στην κατοχή τους safepass και δεν έφεραν προστατευτική μάσκα.

Επαρχία Λευκωσίας

Εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους €500 ευρώ, εκδόθηκε στον υπεύθυνο υποστατικού (περίπτερο) στη Λευκωσία, ο οποίος εργαζόταν χωρίς να έχει στην κατοχή του safepass.

Επαρχία Λεμεσού

Εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους €1,000 ευρώ, εκδόθηκε στον ιδιοκτήτη κουρείου, αφού δεν είχε στην κατοχή του safepass, ενώ δεν έφερε προστατευτική μάσκα.

Επαρχία Λάρνακας
Χθες, στη Λάρνακα εντοπίστηκε νυκτερινό κέντρο να παραβιάζει κατάφορα τους όρους των Διαταγμάτων του Περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου (υπεράριθμοι θαμώνες (300 αντί 200), σέρβιρε στο μπαρ, χορός στην πίστα) και στη βάση των εξουσιών του Αρχηγού Αστυνομίας, επιδόθηκε στον ιδιοκτήτη του, ειδοποίηση απαγόρευσης λειτουργίας μέχρι και τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου, 2022, όπου αναμένεται η υπόθεση να καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Επίσης, εκδόθηκε εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους €500 ευρώ, στον ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, αφού υπάλληλος του κομμωτηρίου δεν έφερε προστατευτική μάσκα.

Επαρχία Αμμοχώστου
Εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους €500 ευρώ, εκδόθηκε στον ιδιοκτήτη μπυραρίας, αφού επέτρεψε την είσοδο σε πελάτη στο υποστατικό του χωρίς να έχει στην κατοχή του safepass.

Επαρχία Πάφου
Στην επαρχία Πάφου καταγγέλθηκαν συνολικά τρία υποστατικά, από τα οποία για τα δύο σχηματίστηκε φάκελος για Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε φάκελος για Δικαστήριο για υποστατικό (κουρείο) στην Πάφο για αδικήματα που αφορούσαν παραβίαση του ωραρίου κλεισίματος, υπέρβαση του αριθμού πελατών και για μη τήρηση βιβλίου για ραντεβού.

Επίσης, σχηματίστηκε φάκελος για Δικαστήριο για υποστατικό (καφενείο/ποτοπωλείο) στην Πάφο, αφού λειτουργούσε χωρίς άδειες, υπήρχαν σε αυτό ιστάμενοι πελάτες, δεν τηρούνταν οι ενδεδειγμένες αποστάσεις στα τραπέζια και υπήρχε ελλιπής σήμανση.

Όσον αφορά τρίτο υποστατικό, εκδόθηκε εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους €750 ευρώ, στον ιδιοκτήτη υπεραγοράς, αφού ο υπεύθυνος και υπάλληλος της υπεραγοράς δεν έφεραν προστατευτική μάσκα και δεν είχαν στην κατοχή τους safepass, δεν διενεργούσαν έλεγχο πελατών για safepass, δεν γινόταν θερμομέτρηση και δεν αναγράφονταν ενημερώσεις στην είσοδο.

Η Αστυνομία υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι η επιτήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο ευθύνη της Αστυνομίας και των άλλων συναρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά είναι ευθύνη όλων.