ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μία εικόνα από τον ουρανό, μπορεί να ισοδυναμεί με εκατοντάδες κάμερες CCTVs για τη συλλογή πληροφορίων – Τελετή παράδοσης στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, ενός υπερσύγχρονου μη επανδρωμένου αεροσκάφους

Σε μια λιτή τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, παραδόθηκε από τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της PETROLINA και του ομίλου ΛΕΥΚΑΡΙΤΗ κ. Ντίνο Λευκαρίτη, ως δωρεά, στον Αρχηγό Αστυνομίας κ. Στέλιο Παπαθεοδώρου, στην παρουσία του Διευθυντή του Τμήματος Δρ. Λοϊζου Πραστίτη, ένα υπερσύγχρονο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone).

Πρόκειται για ένα τετρακόπτερο DJI Matrice RTK 300, με εμβέλεια μεγαλύτερη των 6 km και υψόμετρο πτήσης τα 500 m, το οποίο αναντίλεκτα θα αναβαθμίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό της Αστυνομίας και του Τμήματος Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο drone, διαθέτει πολλαπλές κάμερες και θα χρησιμοποιείται σε διάφορες αποστολές και επιχειρήσεις της Αστυνομίας, όπως για παράδειγμα για εντοπισμό ελλειπόντων προσώπων, για την αστυνόμευση εκδηλώσεων ή διαδηλώσεων, σε οχλαγωγίες, σε επιχειρήσεις για κατάσβεση πυρκαγιών, στην επιτήρηση περιοχών και υποδομών κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων και όπου αλλού κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Παπαθεοδώρου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λευκαρίτη, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντική η αναβάθμιση του εξοπλισμού της Αστυνομίας και ιδιαίτερα η ενίσχυση των πτητικών της μέσων. Όπως τόνισε, η απόκτηση αυτού του νέου υπερσύγχρονου drone θα χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της πρόληψης και πάταξης του εγκλήματος, καθώς και για ενίσχυση της κοινωνικής δράσης της Αστυνομίας.

Από την πλευρά του ο Δρ. Πραστίτης τόνισε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης μοντέρνων μεθόδων αστυνόμευσης, το Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας, έχει προβεί στην ένταξη νέων σύγχρονων και εξειδικευμένων τεχνολογιών, οι οποίες αναμένεται να μετατρέψουν την Αστυνομία σε σύγχρονο οργανισμό  αστυνόμευσης, δημιουργώντας έτσι ένα ασφαλέστερο περιβάλλον στους πολίτες. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι, μία από τις δραστηριότητες της αυτές είναι και η χρήση Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Μ.Ε.Α), τα γνωστά “Drones”, για σκοπούς αστυνόμευσης και ως εκ τούτου, το Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης έχει προβεί στην ένταξη του λεγόμενου “Drone Policing” στην αστυνόμευση. Η νέα αυτή προσέγγιση που άρχισε να ακολουθείται και στον ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο, θα βοηθήσει στην εναέρια εποπτεία διαφόρων περιστατικών, όπως για παράδειγμα έλεγχο κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, εντοπισμό/παρακολούθηση πυρκαγιών, αναζήτηση ελλειπόντων προσώπων, αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά και για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Επιπρόσθετα ο Δρ. Πραστίτης, ανάφερε ότι, «αποτελεί μια καινοτόμο, και συνάμα οικονομική λύση σε σχέση με τη λειτουργία και συντήρηση άλλων πτητικών μέσων, όπως για παράδειγμα ελικοπτέρων και CCTV. Με τη χρήση των “Drones”, μεταξύ άλλων υπάρχει εξοικονόμηση προσωπικού και κόστους λειτουργίας, άμεση μετάδοση ζωντανού οπτικού υλικού για σκοπούς περαιτέρω ανάλυσης και ευρεία εφαρμογή τεχνολογίας σε διάφορους τομείς αστυνόμευσης».

Ενημερωτικά να αναφέρουμε ότι, ένα από τα “Drones” που διαθέτει η Αστυνομία, το μεγαλύτερο, μπορεί να υπερίπταται μέχρι και 30 χιλιόμετρα για δύο ώρες και διαθέτει κάμερα ημέρας, η οποία μπορεί να μεγεθύνει μέχρι και 30 φορές, ως επίσης και θερμική κάμερα με ψηφιακό zoom 8x. Τα υπόλοιπα “Drones” (Matrice 200, Mavic 2 Enterprise και Phantom 4) μπορούν  να υπερίπτανται  μέχρι 30 λεπτά και σε ακτίνα 5-6  Km(Range) σε ύψος 150-200 m από το έδαφος, τα οποία επίσης διαθέτουν όλο τον προαναφερθέν εξοπλισμό και κάμερες ημέρας (30Χ, 3Χ οπτικό zoom).

Επιπλέον, το Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης διαθέτει ειδικό όχημα, το Κέντρο Ελέγχου M.E.A  από το οποίο γίνεται έλεγχος των “Drones”, στέλνεται εικόνα στο ειδικό όχημα από τα “Drones” κατά τη διάρκεια της πτήσης τους και τη μετάδοση της στο Κέντρο Κρίσεως ανάλογα με την επιχείρηση.  Τo συγκεκριμένο  όχημα διαθέτει εγκατεστημένη σε πάσσαλο ύψους 6m,  day camera (30X Zoom και ακτίνα 5-6 Km) με 2 θέσεις εργασίας και 8 ώρες αυτονομία.

Ο Δρ. Πραστίτης ανάφερε επίσης ότι στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης  υπάρχουν 9 αδειούχοι πιλότοι, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα προβαίνουν σε εκπαιδεύσεις με ειδικό εξομοιωτή Drones.

Τέλος, θα πρέπει να τονισθεί ότι οι πτήσεις των “Drones” πραγματοποιούνται σύμφωνα με τους κανονισμούς εναέριας κυκλοφορίας (Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας) αλλά και τους κανονισμούς που αφορούν την Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, πάντοτε στο πλαίσιο της νομιμότητας και του σεβασμού προς τον πολίτη.