ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου διερευνά η Αστυνομία, μετά από σχετική καταγγελία 51χρονης.

Όπως κατήγγειλε σήμερα η παραπονούμενη, στο ΤΑΕ Λεμεσού, στις 29 Νοεμβρίου 2021, είχε προβεί σε παραγγελία έξι καρεκλών τραπεζαρίας, από συγκεκριμένο κατάστημα που βρίσκεται σε χώρα του εξωτερικού.

Στις 3 Ιανουαρίου, η 51χρονη έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα, μέσω του οποίου τις ζητείτο να προχωρήσει στην εξόφληση του λογαριασμού για τις έξι καρέκλες, μέσω εμβάσματος σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό. Η παραπονούμενη ακολούθησε τις οδηγίες που έλαβε μέσω του συγκεκριμένου μηνύματος και προχώρησε στην εξόφληση του τιμολογίου.

Ωστόσο, σήμερα η 51χρονη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υπεύθυνη πωλήσεων της προμηθεύτριας εταιρείας, η οποία την πληροφόρησε ότι η εταιρεία της ουδέποτε ζήτησε να γίνει πληρωμή στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό και ουδέποτε έλαβε τα χρήματα της εξόφλησης.

Από την καταγγελία της παραπονούμενης προκύπτει ότι πρόκειται για την απάτη μέσω τιμολογίων, η οποία αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη μορφή ηλεκτρονικής απάτης. Στην συγκεκριμένη μορφή απάτης, οι απατεώνες προσεγγίζουν μια επιχείρηση ή κάποιον ιδιώτη και προσποιούμενοι κάποιον προμηθευτή ή παροχέα υπηρεσιών τους, ζητούν να τροποποιηθούν οι πληροφορίες για τις μελλοντικές πληρωμές τιμολογίων. Ζητούν δηλαδή, να αλλάξουν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου πληρωμής και οι όποιες νέες πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με τα νέα
στοιχεία. Ως αποτέλεσμα τα χρήματα από την εξόφληση των τιμολογίων καταλήγουν στους απατεώνες.

Για να προστατευθείτε από κάθε μορφή απάτης μέσω διαδικτύου ενημερωθείτε για αυτές και φροντίστε να ενημερώσετε κι άλλους φίλους ή συνεργάτες.

Αν λάβετε οδηγίες για αλλαγή του τρόπου εξόφλησης τιμολογίων από κάποιο προμηθευτή ή συνεργάτη σας, πριν προχωρήσετε στην εξόφληση, ελέγξετε κατά πόσο αυτές οι οδηγίες προέρχονται όντως από τον δικαιούχο. Επικοινωνήστε μαζί του τηλεφωνικώς, για επαλήθευση αυτών των οδηγιών. Για την επικοινωνία σας αυτή, χρησιμοποιήστε κάποιο τηλεφωνικό αριθμό, που είχατε από προηγούμενή σας επικοινωνία. Ποτέ μην χρησιμοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας, που αναγράφονται στο μήνυμα, μέσω του οποίου σας δόθηκαν οι νέες, ύποπτες οδηγίες.

Αν διαπιστώσετε κάτι ύποπτο ενημερώστε άμεσα την Αστυνομία και τον Κλάδο Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 22-808200 ή μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελιών για ηλεκτρονικά εγκλήματα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτή ή άλλες μορφές ηλεκτρονικής απάτης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.cypruspolicenews.com, ή στην ιστοσελίδα www.cyberalert.cy .

Τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης ανέλαβε το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού.