ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Αστυνομίας για εφαρμογή των μέτρων κατά του κορωνοϊού

Η Αστυνομία συνεχίζει τους εντατικούς ελέγχους σε παγκύπρια βάση, για την τήρηση των μέτρων και την εφαρμογή των Διαταγμάτων του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο 24ωρο (6π.μ. χθες Δευτέρα 06/12/21 – 6π.μ. σήμερα Τρίτη 07/12/21) διενεργήθηκαν παγκύπρια 2,425 έλεγχοι, από τους οποίους 993 αφορούσαν ελέγχους για safepass, ενώ έγιναν συνολικά 14 καταγγελίες πολιτών και 5 καταγγελίες υποστατικών για παραβίαση των μέτρων.

Όσον αφορά στους πολίτες, η πλειοψηφία των καταγγελιών αφορούσε τη μη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Όσον αφορά στα υποστατικά, οι πλείστες καταγγελίες αφορούσαν μη ύπαρξη σημάνσεων και μη ύπαρξη ελέγχων στην είσοδο για safepass, ενώ εντοπίστηκαν υπάλληλοι και πελάτες υποστατικών να μην έχουν στην κατοχή τους safepass.

Εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους 8,000 ευρώ εκδόθηκε στον υπεύθυνο υπεραγοράς στην επαρχία Λευκωσίας, αφού υπάλληλοι εργάζονταν στο υποστατικό χωρίς να κατέχουν πιστοποιητικό safepass σε ισχύ. Χωρίς safepass εντοπίστηκε να εργάζεται και ο υπεύθυνος καταστήματος σε εμπορικό πολυκατάστημα στην επαρχία Λευκωσίας, με αποτέλεσμα σε αυτόν να εκδοθεί εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού 500 ευρώ.

Στον υπεύθυνο υπεραγοράς στην επαρχία Λεμεσού, εκδόθηκε εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού ύψους 1,500 ευρώ, αφού επέτρεψε σε πελάτες να εισέλθουν στο υποστατικό χωρίς να γίνει έλεγχος για κατοχή safepass.

Εξώδικη ειδοποίηση πληρωμής χρηματικού ποσού 500 ευρώ εκδόθηκε στον υπεύθυνο εστιατορίου στην επαρχία Πάφου, αφού υπάλληλος εργαζόταν στο υποστατικό χωρίς να κατέχει πιστοποιητικό safepass σε ισχύ, ενώ επίσης υπάλληλος εργαζόταν στο υποστατικό χωρίς να φέρει μάσκα προστασίας. Επιπρόσθετα, στο υποστατικό δεν γινόταν έλεγχος κατά την είσοδο των πελατών και υπαλλήλων, για κατοχή πιστοποιητικού safepass, ούτε και θερμομέτρηση τους, ενώ στο υποστατικό δεν υπήρχε καθορισμένο καθηκοντολόγιο για το προσωπικό και δεν γινόταν χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και του εξοπλισμού CovScan για έλεγχο των πιστοποιητικών safepass.

Τέλος, σε έλεγχο που έγινε σε μπαράκι, επίσης στην επαρχία Πάφου, διαπιστώθηκε ότι η υπεύθυνη του υποστατικού δεν κατείχε πιστοποιητικό safepass, ενώ στο υποστατικό δεν γινόταν έλεγχος θερμομέτρησης κατά την είσοδο προσώπων και δεν γινόταν χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής και του εξοπλισμού CovScan για έλεγχο των πιστοποιητικών safepass. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι στο υποστατικό μεταδιδόταν μουσική και πωλούνταν οινοπνευματώδη ποτά χωρίς τις απαραίτητες άδειες από την αρμόδια Αρχή. Η υπεύθυνη του μπαρ καταγγέλθηκε για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και αναμένεται να κληθεί ενώπιον Δικαστηρίου για εκδίκαση τους.

Η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η επιτήρηση των μέτρων δεν είναι μόνο ευθύνη της Αστυνομίας και των άλλων συναρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά είναι ευθύνη όλων. Ο κάθε υπεύθυνος κάθε υποστατικού διαδραματίζει τον δικό του ρόλο και θα πρέπει να υπάρχει οριζόντιος καταμερισμός της ευθύνης.