ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Κύπρος συμμετέχει στην εκστρατεία EU Most Wanted 2021

Μπορεί να κρύβονται… σε κοινή θέα: Διασφαλίζουμε ότι διαβόητοι εγκληματίες της Ευρώπης, δεν θα ξεφύγουν από το παρελθόν τους

Tο Δίκτυο ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργής Αναζήτησης Φυγόδικων) και η Europol ξεκίνησαν από χθες την ετήσια ενημερωτική τους εκστρατεία EUMostWanted2021, με στόχο την κινητοποίηση του κοινού, προς εντοπισμό εγκληματιών που καταζητούνται, για σοβαρά εγκλήματα, από αστυνομικές Αρχές ευρωπαϊκών χωρών.

Η εκστρατεία EUMostWanted2021, επικεντρώνεται στην προσπάθεια εντοπισμού καταζητούμενων προσώπων, που καταφέρνουν να διαφεύγουν της σύλληψης για χρόνια. Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, που δημοσίευσε χθες η Europol, τέτοιοι εγκληματίες είναι πιθανόν πλέον να ζουν μια κανονική ζωή, ανάμεσά μας, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να κρύψουν το εγκληματικό τους παρελθόν. Γίνεται μάλιστα έκκληση προς όλους να βοηθήσουν ώστε να διασφαλιστεί ότι εγκληματίες, που καταζητούνται για εγκλήματα όπως φόνους, διακίνηση ναρκωτικών και εμπορία ανθρώπων, δεν θα ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη.

Στην ιστοσελίδα www.eumostwanted.eu βρίσκονται δημοσιευμένες οι φωτογραφίες εγκληματιών, που καταζητούνται δυνάμει ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης, για σοβαρά εγκλήματα, από διάφορες χώρες της Ευρώπης. Τον δικό της χώρο στην ιστοσελίδα αυτή διαθέτει και η Κύπρος, η οποία συμμετέχει ανελλιπώς στις ετήσιες εκστρατείες του ENFAST και της Europol.

Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στην φετινή εκστρατεία EU Most Wanted, καλώντας τους πολίτες τους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα eumostwanted.eu, να δουν τη λίστα με τους 62 καταζητούμενους εγκληματίες, που δημοσιεύονται συνολικά και να δώσουν τις δικές τους πληροφορίες, ανώνυμα, αν αναγνωρίζουν κάποιον.

Από κυπριακής πλευράς, στην ιστοσελίδα eumostwanted.eu βρίσκονται αναρτημένα τρία πρόσωπα, που καταζητούνται για υποθέσεις φόνου. Πρόκειται για τους:

  1. Sali Ahmet ή Sali Musa           
  2. Mehmet Akpinar
  3. Aleks Burreli

Sali Ahmet και Mehmet Akpinar καταζητούνται από το ΤΑΕ Αμμοχώστου, για το φόνο του βρετανού George Hendry Low, τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 2016, στην Αγία Νάπα. Ο Aleks Burreli, καταζητείται από το Τμήμα Καταπολέμησης Εγκλήματος Αρχηγείου, για εμπλοκή του στο τετραπλό φονικό, που σημειώθηκε το βράδυ της 23ης Ιουνίου 2021, επίσης στην Αγία Νάπα.

Από το 2016, οπότε «ανέβηκε» η ιστοσελίδα EU Most Wanted, στο διαδίκτυο οι ετήσιες ενημερωτικές εκστρατείες έχουν σημειώσει συνεχείς επιτυχίες. Συνολικά 110 καταζητούμενοι εγκληματίες, που βρίσκονταν καταχωρημένοι στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, συνελήφθησαν, από τις αστυνομικές Αρχές. 41 από αυτές τις συλλήψεις σχετίζονται άμεσα με πληροφορίες που λήφθηκαν μέσω της ιστοσελίδας EU Most Wanted.

Για να διασφαλίσουμε λοιπόν ότι κανείς εγκληματίας, που διέπραξε σοβαρά εγκλήματα, θα ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, επισκεπτόμαστε τη σελίδα www.eumostwanted.eu και ελέγχουμε τη λίστα με τους καταζητούμενους. Αν αναγνωρίσουμε κάποιον, αφήνουμε την πληροφορία μας (ανώνυμα ή επώνυμα), στο συγκεκριμένο πεδιο. Μην ξεχνάτε, κάποιος από αυτούς μπορεί να ζει ανάμεσά μας.