ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπορεί να κρύβονται… σε κοινή θέα

Διασφαλίζουμε ότι διαβόητοι εγκληματίες της Ευρώπης, δεν θα ξεφύγουν από το παρελθόν τους

Europol και ENFAST αρχίζουν σήμερα την φετινή τους εκστρατεία για τους EU Most Wonted

Μερικοί από τους πιο διαβόητους εγκληματίες της Ευρώπης, διαφεύγουν της σύλληψης εδώ και χρόνια. Μερικοί από αυτούς είναι πιθανό να ζουν πλέον μια κανονική ζωή, έχουν όμως ένα σκοτεινό παρελθόν, το οποίο προσπαθούν απεγνωσμένα να κρύψουν. Το Δίκτυο ENFAST (European Network of Fugitive Active Search Teams – Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενεργής Αναζήτησης Φυγόδικων), με την υποστήριξη της Europol, αρχίζει σήμερα την ετήσια πανευρωπαϊκή του εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης «EU Most Wanted 2021», στοχεύοντας στον εντοπισμό και τη σύλληψη εκείνων των καταζητούμενων που μπορεί να κρύβονται… σε κοινή θέα.

Η Europol σε χρειάζεται!

Όλοι οι εγκληματίες, που παρουσιάζονται στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, καταζητούνται για σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνους, διακίνηση ναρκωτικών και εμπορία ανθρώπων. Η Europol καλεί όλους, να επισκεφθούμε την ιστοσελίδα EU Most Wanted, να δούμε τις φωτογραφίες των εγκληματιών. Αν αναγνωρίσουμε κάποιον από τη λίστα, μπορούμε να ενημερώσουμε την Europol, ανώνυμα, μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να βοηθήσει τις αρχές επιβολής του Νόμου, να συλλάβουν κάποιον εγκληματία που κρύβεται για πολλά χρόνια.

Σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν στην φετινή εκστρατεία EU Most Wanted. Στην ιστοσελίδα EU Most Wanted, δημοσιεύονται συνολικά 62 καταζητούμενοι εγκληματίες.

Μέχρι σήμερα συνελήφθησαν 110 καταζητούμενοι

Από το 2016, οπότε «ανέβηκε» η ιστοσελίδα EU Most Wanted, στο διαδίκτυο οι ετήσιες ενημερωτικές εκστρατείες έχουν σημειώσει συνεχείς επιτυχίες. Το 2020, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 16 συλλήψεις καταζητούμενων προσώπων, πέντε από αυτές πραγματοποιήθηκαν χάρη στην ετήσια ενημερωτική εκστρατεία EU Most Wanted. Πέραν των πληροφοριών που συλλέγονται από τους πολίτες, η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού λόγω της εκστρατείας, αναγκάζει τους εγκληματίες να παραδίδονται στις Αστυνομικές Αρχές.

Συνολικά 110 καταζητούμενοι εγκληματίες συνελήφθησαν, από το 2016. 41 από αυτές τις συλλήψεις σχετίζονται άμεσα με πληροφορίες που λήφθηκαν μέσω της ιστοσελίδας EU Most Wanted.

Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής Επιχειρήσεων της Europol, Jean-Philippe Lecouffe, μιλώντας για την εκστρατεία EU Most Wanted, ανέφερε: «Επίκεντρο αυτής της εκστρατείας είναι η απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα. Ελέγχοντας τα πρόσωπα, που βρίσκονται στην ιστοσελίδα EU Most Wanted, κάθε ένας από ‘μας μπορεί να βοηθήσει ώστε να εντοπιστεί κάποιος εγκληματίας που καταζητείται για πολλά χρόνια, να συλληφθεί και να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Η Europol και οι εθνικές αρχές επιβολής του Νόμου χρειάζονται τη βοήθεια όλων μας, στον αγώνα για διατήρηση της ασφάλειας των πολιτών της Ευρώπης».

Η EU Most Wanted ξεκίνησε τη λειτουργία της, από το Δίκτυο ENFAST, τον Ιανουάριο του 2016, με την πλήρη υποστήριξη της Europol. Τα μέλη του ENFAST ειδικεύονται στον εντοπισμό προσώπων εναντίον των οποίων εκκρεμούν ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, είτε γιατί είναι ύποπτοι, είτε γιατί έχουν καταδικαστεί για κάποιο σοβαρό έγκλημα. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, είναι ιδιαιτέρως σημαντική, στη διαχείριση τέτοιων διασυνοριακών εγκλημάτων, καθώς ορισμένοι καταζητούμενοι διακινούνται από χώρα σε χώρα, διαφεύγοντας τη σύλληψη.