ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρεία επιχείρηση Τροχαίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εβδομάδας ελέγχων φορτηγών και λεωφορείων

Συνεργασία Αστυνομίας με Αστυνομία Βρετανικών Βάσεων και Τμήματα Οδικών Μεταφορών και Επιθεωρήσεως Εργασίας

Ευρεία επιχείρηση ελέγχων τροχαίας διενήργησαν σε Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο μέλη της Αστυνομίας, σε συνεργασία με μέλη της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων και με τη συνδρομή λειτουργών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών – ΤΟΜ, και του Τμήματος Επιθεωρήσεως Εργασίας. Η χθεσινή επιχείρηση εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής εβδομάδας ενημέρωσης και ελέγχων φορτηγών οχημάτων και λεωφορείων, που έχει ως στόχο την πρόληψη των σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, την εμπέδωση οδικής συνείδησης και την αύξηση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο.

Επίκεντρο των ελέγχων αποτέλεσε η αντιμετώπιση των παραβάσεων που αποδεδειγμένα συγκαταλέγονται στις κύριες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, όπως είναι η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, η παράληψη χρήσης ζώνης ασφαλείας και προστατευτικού κράνους, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, καθώς και οι παραβάσεις των σημάτων και φώτων τροχαίας.

Παράλληλα, εξειδικευμένα μέλη της Αστυνομίας, με τη συνδρομή των λειτουργών του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και του Τμήματος Επιθεωρήσεως Εργασίας, διενήργησαν ελέγχους για τη μηχανική κατάσταση οχημάτων, μεταξύ άλλων και αριθμού φορτηγών και λεωφορείων, καθώς και των εγγράφων των οχημάτων και οδηγών, μεταξύ άλλων και των επαγγελματιών οδηγών.

Από τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και καταγγέλθηκαν, ξεχωρίζουν οι 131 καταγγελίες για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, οι 54 καταγγελίες για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και μη χρήση προστατευτικού κράνους από μοτοσικλετιστές, οι 20 καταγγελίες για χρήση κινητού τηλεφώνου από οδηγούς, και οι 32 καταγγελίες για παραβάσεις σημάτων και φώτων τροχαίας.

Ξεχωρίζουν επίσης οι 23 καταγγελίες για οδήγηση οχήματος χωρίς πιστοποιητικό καταλληλότητας – ΜΟΤ, οι έξι καταγγελίες οδηγών που δεν καλύπτονταν από πιστοποιητικό ασφάλισης, οι τέσσερις καταγγελίες οδηγών που δεν είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης, οι 73 καταγγελίες για οδήγηση οχήματος χωρίς άδεια κυκλοφορίας και οι πέντε καταγγελίες προσώπων που οδηγούσαν οχήματα που η εγγραφή τους στο ΤΟΜ έχει διαγραφεί.

Κατά τη διάρκεια ελέγχων για τη μηχανική κατάσταση οχημάτων, εντοπίστηκαν 10 οχήματα που παρουσίαζαν βλάβη στα φώτα πορείας, 11 οχήματα που έφεραν φθαρμένα ελαστικά, ενώ άλλα 13 οχήματα έφεραν φιμέ τζάμια κατά παράβαση της νομοθεσίας, με τα μέλη της Αστυνομίας να προβαίνουν σε αντίστοιχες καταγγελίες. Για παραβάσεις σχετικά με τη χρήση ταχογράφων σε φορτηγά και λεωφορεία έγιναν συνολικά 115 καταγγελίες, ενώ έγιναν τέσσερις καταγγελίες οδηγών φορτηγών, για μεταφορά φορτίου κατά παράβαση της νομοθεσίας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελέγχων κατακρατήθηκαν για σκοπούς εξετάσεων τρία αυτοκίνητα, μία μοτοσικλέτα και ένα μοτοποδήλατο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, τα μέλη της Αστυνομίας παρείχαν βοήθεια σε τέσσερις οδηγούς, μετά από μηχανική βλάβη που παρουσίασαν τα οχήματά τους.

Η χθεσινή επιχείρηση ελέγχων άρχισε στις 6.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 10.00 το βράδυ, με τα μέλη της Αστυνομίας, των Βρετανικών Βάσεων, του ΤΟΜ και του Τμήματος Επιθεωρήσεως Εργασίας, να διενεργούν συνολικά 538 καταγγελίες σε σύνολο 1826 ελέγχων τροχαίας.

Από πλευράς Αστυνομίας στην επιχείρηση έλαβαν μέρος μέλη της Τροχαίας Λάρνακας, μέλη της Τροχαίας Αμμοχώστου, και μέλη του Ουλαμού Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων – ΟΠΟΔ, της Ειδικής Ομάδας Μοτοσικλετιστών – ΕΟΜΟ, και του Κλάδου Μηχανικού Ελέγχου, του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου.