ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ROADPOL Safety Days 2021: 16 χώρες με ΜΗΔΕΝ θανάτους στο οδικό δίκτυο

Το Σάββατο 02 Οκτωβρίου, 2021, το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του προγράμματος «ROADPOL SAFETY DAYS 2021», που διεξήχθη μεταξύ των ημερομηνιών16-22 Σεπτεμβρίου, 2021, κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, για την πρόληψη των οδικών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών.

Από τις 28 χώρες που συμμετέχουν στο Δίκτυο, 16 Ευρωπαϊκές χώρες και μέλη του Δικτύου ROADPOL, ανάμεσά τους και η Κύπρος, δεν κατέγραψαν οδικούς θανάτους στις 21 Σεπτεμβρίου, 2021, που είχε καθοριστεί ως η ημέρα με στόχο τους μηδέν θανάτους σε οδικές συγκρούσεις.

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, 23 χώρες μέλη της ROADPOL συμμετείχαν ενεργά στην πραγματοποίηση του προγράμματος, με τη διοργάνωση δράσεων και εκδηλώσεων διαφώτισης του κοινού, τη διεξαγωγή αστυνομικών ελέγχων, για την αντιμετώπιση της απόσπασης της προσοχής κατά την οδήγηση και την προώθηση της υπογραφής, από τους πολίτες και από οργανωμένα σύνολα, της δέσμευσης για την οδική ασφάλεια. Τον συντονισμό του προγράμματος ανέλαβε η Αστυνομία Κύπρου.

Στις 21 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν 35 οδικοί θάνατοι, αριθμός που αντιστοιχεί με το 43% του μέσου όρου των 62 οδικών θανάτων που καταγράφονται καθημερινά σε δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό αποτελεί θετική μείωση, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο μέσος όρος των 62 νεκρών περιορίζεται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στις χώρες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα περιλαμβάνονται και χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την Ευρωπαϊκή επικράτεια σημειώνονται καθημερινά, κατά μέσο όρο, 220 οδικοί θάνατοι, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη για εντατικοποίηση των δράσεων στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Κατά την εβδομάδα του προγράμματος ROADPOL Safety Days, πραγματοποιήθηκαν πέραν των 600 δράσεων διαφώτισης για την οδική ασφάλεια σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Μέσα από τις δράσεις αυτές έχει διαφανεί η εκδήλωση ενός ζωηρού ενδιαφέροντος για προώθηση δράσεων διαφώτισης του κοινού, ενώ αναμένεται ότι στο αντίστοιχο πρόγραμμα που θα διεξαχθεί το 2022, θα συμμετέχουν ενεργά και χώρες πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, όπου η συχνότητα πρόκλησης οδικών θανάτων και σοβαρών οδικών τραυματισμών είναι ιδιαίτερα αυξημένη.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος στην Κύπρο, είχαν διεξαχθεί τροχονομικοί έλεγχοι για αντιμετώπιση του φαινομένου της απόσπασης της προσοχής των οδηγών και της οδήγησης με μη ελεύθερα χέρια, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Κατά τους ελέγχους η Αστυνομία Κύπρου προέβηκε σε 287 καταγγελίες για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.