Εγκληματικότητα

O θεσμός της «Ποδηλατικής Αστυνόμευσης» – Στόχος η ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών

Η αστυνόμευση με ποδήλατα είναι μία από τις δράσεις που έχει υλοποιήσει η Αστυνομία Κύπρου στο πλαίσιο της νέας αντιεγκληματικής πολιτικής που υιοθετεί, με σκοπό την αναβαθμισμένη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την τόνωση του αισθήματος ασφαλείας, μέσω της ενίσχυσης της εμφανούς αστυνομικής παρουσίας και δράσης.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών της Αστυνομίας προς τους πολίτες και με απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας, ο θεσμός της «Ποδηλατικής Αστυνόμευσης» των παραλιακών πόλεων, τέθηκε σε εφαρμογή, αρχικά, στις 6 Ιουλίου, 2017, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου, και ακολούθως επεκτάθηκε και στις πόλεις Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου.

Οι ποδηλάτες αστυνομικοί μεταξύ άλλων, διενεργούν περιπολίες με εντονότερη παρουσία στους δρόμους, στις πλατείες και στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για σκοπούς πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, όσο και για την τήρηση των κανόνων οδικής ασφάλειας, αλλά και για την ασφάλεια και εξυπηρέτηση των πολιτών. Δίδουν πληροφορίες στους πολίτες, διευθετούν, σε συνεργασία και με τη συνδρομή άλλων Τμημάτων της Αστυνομίας, θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα, επιλαμβάνονται περιστατικά αστυνομικής φύσεως.

Αδιαμφισβήτητα, η παρουσία των ποδηλατιστών αστυνομικών λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά, αφού πολύ εύκολα μπορούν να διεισδύσουν σε περιοχές όπου δεν έχουν πρόσβαση τα περιπολικά της Αστυνομίας.