ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασφαλείς διακινήσεις σε περιοχές Εκκλησιών τη Μεγάλη Εβδομάδα

Προσοχή σε πεζούς, ηλικιωμένους και παιδιά

Αυτή την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, του Πάσχα και της Ανάστασης, όπως κάθε χρόνο, η μετάβαση των πιστών στις Εκκλησίες για τους εορτασμούς της Ανάστασης του Ιησού Χριστού είναι μαζική. Κατά τις διακινήσεις των πιστών, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες όπως οι πεζοί, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Μερικές απλές συμβουλές για πρόληψη των ατυχημάτων παρατίθενται πιο κάτω.

Λόγω της νύκτας η ορατότητα είναι περιορισμένη, ενώ στο οδικό δίκτυο ενδεχομένως να διακινούνται αρκετοί πεζοί, οι οποίοι θα φέρουν σκουρόχρωμα ενδύματα, με αποτέλεσμα να μην είναι ευδιάκριτοι. Ως εκ τούτου, οι οδηγοί οχημάτων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεντρωμένοι στην οδήγηση και να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, ώστε να είναι σε θέση να σταματήσουν έγκαιρα το όχημά τους εάν χρειαστεί. Πρέπει να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα, να τηρούν τα σήματα τροχαίας και τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η στάθμευση οχημάτων σε ενδεδειγμένους χώρους στάθμευσης είναι ασφαλέστερη, τόσο για τους ίδιους τους οδηγούς, όσο και για άλλους χρήστες του οδικού δικτύου. Τονίζεται ότι, η στάθμευση οχημάτων σε δρόμους και σε πεζοδρόμια συνιστά πάντοτε κίνδυνο πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος και σοβαρού τραυματισμού προσώπων, αφού παρεμποδίζει την ασφαλή διακίνηση οχημάτων και πεζών, ενώ επηρεάζει αρνητικά και την ορατότητα στο οδικό δίκτυο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιπτώσεις που οι οδηγοί θα κινηθούν προς τα πίσω με το όχημά τους, αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χτυπήσουν κάποιο πεζό, ο οποίος περπατά πίσω από το όχημα τους.

Από πλευράς τους όσοι θα διακινούνται πεζοί, πρέπει επίσης να τηρούν προσοχή στο δρόμο και στην τροχαία κίνηση και να λαμβάνουν υπόψη ότι λόγω του σκότους, ενδεχομένως να μην είναι ευδιάκριτοι στους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι θα συνοδεύουν παιδιά ή πρόσωπα με κινητικές δυσκολίες. Προτρέπονται να διασταυρώνουν το δρόμο από διαβάσεις πεζών, όπου υπάρχουν, ή σε σημεία όπου υπάρχει επαρκής φωτισμός, αποφεύγοντας τα ιδιαίτερα σκοτεινά σημεία. Συστήνεται να αποφεύγουν να κινούνται πίσω από σταθμευμένα οχήματα και να ελέγχουν κατά πόσο σε οποιοδήποτε σταθμευμένο όχημα υπάρχει οδηγός, ο οποίος είναι έτοιμος να αναχωρήσει.