ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και Νοσηλευτικές Υπηρεσίες σε κοινή εκπαίδευση έρευνας και διάσωσης

Πάντα στην πρώτη γραμμή, εκεί όπου χρειάζεται η άμεση επέμβαση τους, για βοήθεια και διάσωση ανθρώπων

Αστυνομία και Υπηρεσίες Υγείας, διαχρονικά βρίσκονται σε στενή συνεργασία, ως οι πρώτοι ανταποκριτές και κύριοι πρωταγωνιστές σε επεισόδια διάσωσης ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ιδιαίτερα κάτω από περιστάσεις και συνθήκες υψηλού κινδύνου, όπου απαιτείται εξειδικευμένη διαχείριση, συντονισμένες ενέργειες, αλλά και εξοπλισμός.

Η Αστυνομία Κύπρου και συγκεκριμένα η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία – ΛκΝΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, του Υπουργείου Υγείας, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, εκπαιδευτική άσκηση για τη διενέργεια θαλάσσιων επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ανθρώπων.

Με συγκεκριμένο στόχο την εξοικείωση με τα πλωτά μέσα που διαθέτει η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, καθώς και για την ετοιμότητα τους για αποτελεσματική ανταπόκριση σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, στην άσκηση μετείχαν νοσηλευτές και νοσηλεύτριες και μέλη πληρωμάτων της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας – ΟΚΥπΥ, που παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Επείγουσα Προνοσοκομειακή Φροντίδα Υγείας», καθώς και αστυνομικοί, μέλη του Ναυτικού Σταθμού Λεμεσού, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας.

Η εκπαιδευτική άσκηση διεξήχθη μετά από πρωτοβουλία του Τομέα Εκπαίδευσης των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και σε συνεννόηση με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης – ΚΣΕΔ Λάρνακας, του Υπουργείου Άμυνας, το οποίο είναι αρμόδιο και επικεφαλής του συντονισμού επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Μέλη της Αστυνομίας που υπηρετούν σε τμήματα αρμόδια για τη διενέργεια επιχειρήσεων διάσωσης, ως πρώτοι ανταποκριτές στη σκηνή, μαζί με λειτουργούς των Υπηρεσιών Υγείας, και ειδικότερα το προσωπικό των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων, καθώς και μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σχεδόν καθημερινά καλούνται και σπεύδουν να συνδράμουν, παρέχοντας βοήθεια, που πολλές φορές αποδεικνύεται καίρια για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών.

Τμήματα της Αστυνομίας όπως είναι, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία, η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων – ΜΑΕΠ, οι κατά τόπους Αστυνομικοί Σταθμοί, καθώς και τα Τμήματα Τροχαίας και Άμεσης Επέμβασης, βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, εκεί όπου χρειάζεται η άμεση επέμβαση τους, για βοήθεια και διάσωση ανθρώπων.