ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7η Μαρτίου: Ημέρα Μνήμης και Τιμής στους πεσόντες και αγνοουμένους Αστυνομικούς και Πυροσβέστες

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής από Interpol και Οργανισμούς μέλη της

Η Αστυνομία Κύπρου τιμά τη μνήμη των πεσόντων αστυνομικών και πυροσβεστών, σήμερα 7η Μαρτίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί από τη Γενική Γραμματεία της Interpol ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους πεσόντες Αστυνομικούς. Πεσόντες και αγνοούμενους Αστυνομικούς και Πυροσβέστες, οι οποίοι παραμένοντας πιστοί στο καθήκον και στην κοινωνία, θυσίασαν τη ζωή τους, είτε στο πλαίσιο της καθημερινής τους υπηρεσίας, είτε στις περιόδους που έχουν καθορίσει και στιγματίσει ιστορικά την πατρίδα μας.

Η καθιερωμένη αυτή την Ημέρα τελετή μνήμης και τιμής, πραγματοποιήθηκε και σήμερα στο Αρχηγείο Αστυνομίας, μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων Αστυνομικών και Πυροσβεστών, αποδίδοντας ελάχιστο φόρο τιμής προς τους πεσόντες αστυνομικούς και πυροσβέστες που υπηρέτησαν στις τάξεις της Αστυνομίας Κύπρου. Στην τελετή παρέστησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Μάριος Χαρτσιώτης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο Γενικός Διευθυντής του  Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Δρ. Λούης Παναγή, ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Νίκος Λογγίνος, και άλλα μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Πεσόντες Και Αγνοούμενα Μέλη Της Αστυνομίας

«Με βαθιά συγκίνηση και διακατεχόμενοι από ιδιαίτερα αισθήματα υπερηφάνειας, μνημονεύουμε σήμερα τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες μας, οι οποίοι, με τις πράξεις τους κέρδισαν άξια θέση στο πάνθεο των ηρώων, οι οποίοι δεν δείλιασαν μπροστά στον κίνδυνο, πραγματοποιώντας με τον ιερότερο τρόπο τον όρκο τους στην κοινωνία και στην Πατρίδα», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά τη σημερινή τελετή στο Αρχηγείο Αστυνομίας. «Θα είναι πάντοτε παρόντες στη μνήμη και στην καρδιά μας, ως άξια και φωτεινά παραδείγματα για όλους εμάς και τις μελλοντικές γενιές», είπε καταληκτικά ο κ. Χαρτσιώτης.

O Αρχηγός Αστυνομίας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε ανέφερε ότι, «Από ιδρύσεως του Σώματος μέχρι και σήμερα, υπάρχουν πολλά και υψηλά παραδείγματα μελών μας, τα οποία τίμησαν τον όρκο, τη στολή και την αποστολή τους θυσιάζοντας τη ζωή τους στο βωμό της Υπηρεσίας και της Πατρίδας μας». «Τεράστιο, ομολογουμένως, το χρέος μας απέναντι στην προσφορά και θυσία των ανθρώπων αυτών», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Σε χαιρετισμό του ο Αρχιπύραρχος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι, οι πεσόντες και αγνοούμενοι Αστυνομικοί και Πυροσβέστες «αξίζουν όχι μόνο σήμερα, αλλά και καθημερινά, τον αμέριστο σεβασμό μας και έχουν ιδιαίτερη θέση στην ατομική και συλλογική μας συνείδηση». «Οφείλουμε, το λιγότερο, να καταθέσουμε με ευλάβεια, φόρο τιμής στους αδικοχαμένους μαχητές μας, στα πρότυπα εθνικών αρχών και αξιών που πρεσβεύουμε ως Υπηρεσίες», είπε ο κ. Λογγίνος. Χιλιάδες αστυνομικοί κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους ή και τραυματίζονται στο πλαίσιο επιτέλεσης των καθηκόντων τους.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποιούνται σήμερα ανά το παγκόσμιο, από τις χώρες μέλη της Interpol, όπως είναι και η Κύπρος