ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κοινοτική Αστυνόμευση: Οι «Αστυνομικοί της Γειτονιάς» δίπλα στους πολίτες

Στις τάξεις της Αστυνομίας, υπάρχουν 40 αστυνομικοί, που ως εκ της θέσεώς τους, βρίσκονται διαρκώς κοντά στους πολίτες και τα καθημερινά τους προβλήματα. Αυτοί, που έχουν ως καθημερινή αποστολή, να συνομιλούν με τους πολίτες και διάφορα κοινωνικά σύνολα και φορείς. Αυτοί, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Αστυνομίας, για ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας και εμπιστοσύνης με την κοινωνία των πολιτών. Αυτοί οι 40 αστυνομικοί, δεν είναι άλλοι από τους Αστυνομικούς της Γειτονιάς.

Ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», αποτελεί ένα πετυχημένο θεσμό πρόληψης του εγκλήματος, που εφαρμόζεται στην Κύπρο από το 2003. Πρόκειται για ένα από τους θεσμούς, που συνθέτουν το πλέγμα της «Κοινοτικής Αστυνόμευσης», μαζί την «Ποδηλατική Αστυνόμευση», την «Αστυνομία για τα Ζώα» και τον «Παρατηρητή της Γειτονιάς».

Στόχος του Αστυνομικού της Γειτονιάς είναι η διατήρηση της ασφάλειας στην κοινωνία, μέσω της καλλιέργειας αμφίδρομης επικοινωνίας με τους πολίτες και της ανάπτυξης σχέσης αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών. 

Οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς πιστοί στο λειτούργημα που τάχθηκαν να υπηρετούν, επιτελούν καθημερινά την αποστολή τους με συνέπεια και μόνο γνώμονα και κοινή συνισταμένη, την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Βρίσκονται καθημερινά δίπλα στους πολίτες, στα οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, τους Δήμους, τις κοινότητες, αλλά και τις μειονότητες, είτε μέσω διαλέξεων ενημερωτικού χαρακτήρα, είτε μέσω προσωπικής επαφής προσφέροντας εθελοντική βοήθεια.

Η συχνή και στενή επικοινωνία με τους νέους, αποτελεί προτεραιότητα, για τα μέλη της Κοινοτικής Αστυνόμευσης. Με επισκέψεις σε σχολεία, διαλέξεις και βιωματικά εργαστήρια, για θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων την οδική ασφάλεια, την προστασία από τους κινδύνους στο διαδίκτυο, τον ρατσισμό, τον εκφοβισμό και πολλά άλλα, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς επιδιώκουν να αναπτύξουν με τα παιδιά και τους νέους, μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης αλλά και να τα προστατεύσουν από τυχόν κινδύνους, που ελλοχεύουν στην καθημερινότητα.

Αυτός είναι με λίγα λόγια ο Αστυνομικός της Γειτονιάς. Ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Ο δικός μας φίλος. Αυτός που έχει ταχθεί να είναι δίπλα στους πολίτες, να τους προστατεύει, να τους ενημερώνει και να μοιράζεται μαζί τους προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Μεταξύ άλλων, οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς είναι επιφορτισμένοι με:

  • Περιπολιακή κάλυψη των γειτονιών στον τομέα ευθύνης τους, ακολουθώντας συγκεκριμένο δρομολόγιο.
  • Επικοινωνία, με τους κατοίκους, τις Δημοτικές Αρχές, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους και τις ενώσεις πολιτών, τους τοπικούς συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς του τομέα ευθύνης τους.
  • Καταγραφή των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, στον τομέα ευθύνης τους και συνεργασία μαζί τους για επίλυση των προβλημάτων αυτών.
  • Συγκέντρωση πληροφοριών και στοιχείων, για πιθανές εγκληματικές πράξεις και σχετική ενημέρωση της Υπηρεσίας τους.
  • Συμπαράσταση και βοήθεια σε θύματα εγκληματικών πράξεων.
  • Βοήθεια σε συνανθρώπους μας με αναπηρία, μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων ή ηλικιωμένων, στη χορήγηση βεβαιώσεων, στη συμπλήρωση εντύπων ή σε άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας.
  • Παρουσία σε συγκεντρώσεις ή συνελεύσεις τοπικών φορέων και κατοίκων, όπου συζητούνται θέματα ασφάλειας και προστασίας των πολιτών.

Ως θεσμός ο «Αστυνομικός της Γειτονιάς», έχει αναπτυχθεί πλέον σε όλες τις επαρχίες. Οι αστυνομικοί που τον απαρτίζουν, 40 στον αριθμό αυτή τη στιγμή, έχουν αναλάβει ο καθένας ξεχωριστά, τον δικό του τομέα ευθύνης, δημιουργώντας έτσι ένα μεγάλο δίκτυο, που καλύπτει διάφορες αστικές και αγροτικές περιοχές, Δήμους και κοινότητες σε όλες τις επαρχίες.

Πληροφορίες για τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς» της περιοχής σας, αλλά και σχετικά τηλέφωνα επικοινωνίας μαζί του, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.