ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήσιμες πληροφορίες, σε σχέση με την κατοχή και χρήση πυροτεχνημάτων

Ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η Αστυνομία Κύπρου υπενθυμίζει κάποιες χρήσιμες πληροφορίες, σε σχέση με την κατοχή και χρήση πυροτεχνημάτων.

  • Για την εισαγωγή, αποθήκευση, αγορά, μεταφορά και χρήση πυροτεχνημάτων απαιτείται η εξασφάλιση σχετικής άδειας από τον Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών της Υπηρεσίας Μεταλλείων, που είναι και η αρμόδια Αρχή.
  • Χωρίς άδεια μπορούν να αγοράζονται, μεταφέρονται και χρησιμοποιούνται, νοουμένου ότι φέρουν σήμανση CE και προμηθεύονται από νόμιμους πωλητές

o Πυροτεχνήματα Κατηγορίας F1 (π.χ. αστεράκια, Christmas cracker, birthday candles)
o Κάποια είδη που εμπίπτουν στην Κατηγορία F2, τα οποία τοποθετούνται στο έδαφος και εκπέμπουν σπινθήρες μέχρι 4 μέτρα ύψος και περιλαμβάνονται στον κατάλογο που εκδίδεται η αρμόδια Αρχή (ο κατάλογος είναι αναρτημένος στη σελίδα της Υπηρεσίας Μεταλλείων)
Τα πυροτεχνήματα που εμπίπτουν στην Κατηγορία F1 μπορούν να αγοράζονται, κατέχονται και χρησιμοποιούνται από πρόσωπα άνω των 12 ετών και τα επιτρεπόμενα πυροτεχνήματα της Κατηγορίας F2, από πρόσωπα άνω των 16 ετών.

Άδειες χρήσης πυροτεχνημάτων παραχωρούνται μόνο για συγκεκριμένες εκδηλώσεις οι οποίες αναφέρονται στη γνωστοποίηση του Επιθεωρητή Εκρηκτικών Υλών, αρ. ΚΔΠ 109/2020, όπως

  • Εκδηλώσεις για τουριστικούς ή εμπορικούς σκοπούς
  • Φεστιβάλ / συναυλίες
  • Δημοτικές, κοινοτικές, αθλητικές ή σχολικές εκδηλώσεις.

Οποιοδήποτε πρόσωπο, χωρίς την άδεια της αρμόδιας αρχής, εισάγει, αποθηκεύει, μεταφέρει, κατέχει, πωλεί ή χρησιμοποιεί οποιοδήποτε είδος πυροτεχνημάτων, πλην των επιτρεπόμενων για το ευρύ κοινό πυροτεχνημάτων, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε ποινή φυλάκισης μέχρι 10 έτη ή σε πρόστιμο μέχρι €5,000 ή και στις δύο αυτές ποινές.

Οι προσπάθειες της Αστυνομίας επικεντρώνονται στην απόσυρση τέτοιων αντικειμένων από την κυπριακή αγορά. Τα τελευταία τρία χρόνια (2021–2023) εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από την Αστυνομία 496,000 είδη πυροτεχνίας, ενώ διερευνήθηκαν 75 υποθέσεις με 89 ενεχόμενα πρόσωπα.