ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα εβδομάδας ενημέρωσης και ελέγχων από την Αστυνομία για την οδήγηση φορτηγών και λεωφορείων

Εβδομάδα διαφώτισης και αστυνόμευσης με οδικούς ελέγχους για την οδήγηση φορτηγών και λεωφορείων, πραγματοποίησε η Αστυνομία, από τη Δευτέρα 06 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο των δράσεων για μείωση των οδικών συγκρούσεων και την αύξηση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο. Στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας δράσης, οι οδηγοί φορτηγών και λεωφορείων έτυχαν ενημέρωσης για τους κινδύνους που προκαλούνται από τη μη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η τεχνική και μηχανική καταλληλότητα των φορτηγών και λεωφορείων, η ισχύς των εγγράφων των οδηγών και οχημάτων, οι συσκευές περιορισμού ταχύτητας και ταχογράφων, και η τήρηση των ωρών οδήγησης και εργασίας από τους επαγγελματίες οδηγούς, αποτέλεσαν σημεία αναφοράς των τροχονομικών ελέγχων, όπως και οι παραβάσεις που αποδεδειγμένα συνιστούν κύριους παράγοντες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, όπως είναι οι παραβάσεις του ορίου ταχύτητας και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ελέγχθηκαν συνολικά 225 οχήματα, από τα οποία, 192 φορτηγά και 33 λεωφορεία. Κατά τους ελέγχους δεν προέκυψαν οποιεσδήποτε παραβάσεις από οδηγούς λεωφορείων, ενώ διαπιστώθηκαν 82 παραβάσεις συνολικά, από οδηγούς φορτηγών οχημάτων. Μεταξύ των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, οι 26 αφορούσαν στην ακατάλληλη κατάσταση των ελαστικών των φορτηγών, εφτά παραβάσεις αφορούσαν στη χρήση ταχογράφων, και πέντε παραβάσεις αφορούσαν στα έγγραφα των οδηγών.

Οι παγκύπριοι οδικοί έλεγχοι, διεξήχθηκαν παράλληλα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αστυνομίας Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας ROADPOL.