ΕΙΔΗΣΕΙΣ

1,831 καταγγελίες για τροχαίες παραβάσεις από μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, στο πλαίσιο εκστρατείας για πρόληψη σοβαρών και θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων

Επίσης, κατά το πιο πάνω χρονικό διάστημα κατακρατήθηκαν συνολικά 311 μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, από τις οποίες οι 10 ήταν κλοπιμαίες

Συνολικά 1,831 καταγγελίες για διάφορα τροχαία αδικήματα από μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, προέκυψαν κατά τους τροχονομικούς οδικούς ελέγχους που έγιναν από μέλη του Ειδικού Ουλαμού Μοτοσικλετιστών (Ε.Ο.Μ.Ο), των Ουλαμών Πρόληψης Οδικών Δυστυχημάτων (Ο.Π.Ο.Δ) Αρχηγείου και Αυδήμου και μέλη των Επαρχιακών Κλάδων Τροχαίας, κατά την περίοδο του καλοκαιρού (1/6/2023-30/9/2023), όπου ο κίνδυνος για σοβαρές και θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα αυξημένος.

Οι παγκύπριοι τροχονομικοί έλεγχοι διεξήχθηκαν στους αυτοκινητόδρομους και στο δευτερεύον οδικό δίκτυο παγκύπρια, στο πλαίσιο εκστρατείας που αφορούσε την πρόληψη οδικών τροχαίων συγκρούσεων, την αποτροπή και καταστολή αδικημάτων οχληρίας και τη νεανική παραβατικότητα.

Η πλειοψηφία των καταγγελιών-796 καταγγελίες, αφορούσε το αδίκημα της οδήγησης χωρίς προστατευτικό κράνος, που αποδεδειγμένα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων.

Επίσης, άλλες 288 καταγγελίες αφορούσαν οδήγηση χωρίς πιστοποιητικό ασφάλειας, ενώ άξιες αναφοράς είναι και οι καταγγελίες που αφορούσαν οδήγηση χωρίς άδεια οδηγού και ανέρχονται στις 248.

Εξάλλου, άλλες 119 καταγγελίες αφορούσαν μοτοσικλέτες/μοτοποδήλατα που δεν διέθεταν φώτα πορείας, ενώ 50 από αυτές δεν είχαν πινακίδες εγγραφής.

Επιπρόσθετα, έγιναν 30 καταγγελίες για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, 46 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και 13 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Τέλος, προέκυψαν άλλες 241 εξώδικες καταγγελίες για διάφορα άλλα τροχαία αδικήματα.

Από τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι 10 από τις μοτοσικλέτες/μοτοποδήλατα ήταν κλοπιμαίες/α, ενώ κατακρατήθηκαν συνολικά 311 μοτοσικλέτες και μοτοποδήλατα, αφού διαπιστώθηκαν διάφορες τροχαίες παραβάσεις.

Οι στοχευμένοι έλεγχοι τροχαίας συνεχίζονται καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, σε όλο το οδικό δίκτυο παγκύπρια για εμπέδωση της ορθής οδικής συνείδησης από όλους τους χρήστες των δρόμων και πρόληψη των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων.