ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοσιογραφική διάσκεψη στο πλαίσιο της 24ης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας

Δημοσιογραφική διάσκεψη, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Αστυνομία Κύπρου-Τμήμα Τροχαίας Αρχηγείου και την CNP Ασφαλιστική, πραγματοποιήθηκε το πρωί σήμερα στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας, στο πλαίσιο της 24ης Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (02-08 Οκτωβρίου, 2023) και των ευρύτερων δράσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για απόκτηση κουλτούρας οδικής συνείδησης.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη χαιρετισμό απηύθυναν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, η οποία κήρυξε και την Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου. Παρέστη επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφειάδης.

Η Υπουργός στο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία χρόνια, οι προσπάθειες σε ότι αφορά την οδική ασφάλεια έχουν αυξηθεί σημαντικά. «Έχουν προωθηθεί και προωθούνται σημαντικά έργα και δράσεις, τα οποία στοχεύουν σε ένα και μοναδικό όραμα. Να μειώσουμε στο ελάχιστο και γιατί όχι να πετύχουμε μηδενικούς θανατηφόρους ή σοβαρούς τραυματισμούς». Επίσης, πρόσθεσε ότι, ο μεγάλος αγώνας για μείωση των οδικών συγκρούσεων, αποκτά απεριόριστη δυναμική όταν εμπλέκονται σε αυτόν περισσότεροι φορείς, οργανισμοί, ομάδες και απλοί άνθρωποι.

Η κα Προκοπίου κηρύσσοντας την έναρξη της Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, ανέφερε, ότι θα ήθελε να την αφιερώσει «σε όλους τους συνανθρώπους μας που έχασαν φέτος τη ζωή τους σε τροχαίες οδικές συγκρούσεις και ιδιαίτερα, στον Αστυφύλακα Πέτρο Ελευθερίου, ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα καθήκοντος προσπαθώντας να προσφέρει βοήθεια σε συνάνθρωπο μας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας υπογράμμισε ότι, βασική επιδίωξη των ενεργειών της Αστυνομίας είναι να επιτελεί τον κατασταλτικό της ρόλο στο ακέραιο. Αναφερόμενος δε, στις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία για την εμπέδωση της οδικής συνείδησης είπε «Αυξάνουμε, τους τροχονομικούς ελέγχους, εστιάζοντας στα μελανά σημεία του οδικού δικτύου. Εκπαιδεύουμε τα μέλη μας με βάση τις σύγχρονες θεωρίες και πρακτικές, ενισχύουμε και εκσυγχρονίζουμε, με προηγμένη τεχνολογία, τον εξοπλισμό μας. Επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή στις παραβάσεις εκείνες, που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην πρόκληση των θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων συγκρούσεων όπως η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης και ναρκωτικών ουσιών, η μη χρήση προστατευτικού κράνους ή ζώνης ασφαλείας, για τα οποία έχουν, από την 01 Οκτωβρίου του 2020, επιβληθεί αυστηρότατες ποινές. Παράλληλα, το σύστημα φωτοεπισήμανσης, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία από 1η Ιανουαρίου του 2022, στατιστικώς φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και μείωση των οδικών συγκρούσεων σε συνδυασμό με τους τροχονομικούς ελέγχους που διενεργεί η Αστυνομία».

Επίσης, πρόσθεσε «Οι δράσεις μας, πέραν από κατασταλτικές, επικεντρώνονται και στον τομέα της πρόληψης. Η επιμόρφωση και διαφώτιση ιδίως των παιδιών και της νεολαίας, είναι για την Αστυνομία, καθημερινή υπόθεση. Μεταξύ σωρείας δραστηριοτήτων που υλοποιούνται, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έφηβοι, στρατιώτες καθώς και γονείς, εκπαιδεύονται μέσω διαλέξεων και βιωματικών εργαστηρίων, ενώ δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσουμε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ως φυτώριο καλλιέργειας οδικής συνείδησης και την ενσωμάτωση του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στα σχολεία ευεργετική για τη δημιουργία και ανάπτυξη σωστής οδικής νοοτροπίας και κουλτούρας».

Στη διάσκεψη απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου CNP Cyprus κ. Τάκης Φειδία και ο Γενικός Διευθυντή της CNP Ασφαλιστική κ. Ανδρέας Στυλιανού, οι οποίοι μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι στόχος της όλης προσπάθειας που καταβάλλεται είναι η ευρύτερη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τα θέματα της οδικής ασφάλειας και της υιοθέτησης οδικής συνείδησης.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης παραδόθηκαν σε εκπρόσωπο του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου πέντε μονοθέσια αυτοκινητάκια, καθώς και ένα διθέσιο αυτοκινητάκι για παιδιά με κινητικά προβλήματα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Αρχηγείου Αστυνομίας.

Στο πλαίσιο της εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας, και των ευρύτερων δράσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της οδικής ασφάλειας θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις/δραστηριότητες για απόκτηση κουλτούρας οδικής συνείδησης.