ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μέτρα για πρόληψη της χρήσης κροτίδων/πυροτεχνημάτων κατά τις εορτές του Πάσχα

Το Πάσχα πλησιάζει και η Αστυνομία όπως κάθε χρόνο βρίσκεται επί ποδός με στόχο τη διαφώτιση του κοινού σχετικά με τη χρήση κροτίδων και πυροτεχνημάτων. Σκοπός είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση του φαινομένου της χρήσης, κατοχής και εμπορίας κροτίδων κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα.
Επίσης, στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η έμπρακτη συμβολή και ενεργός συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων στην πάταξη της επικίνδυνης και παράνομης αυτής συνήθειας.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται εκστρατεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και ειδικότερα των νέων για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την ενασχόληση τους με τις κροτίδες, τόσο για τη σωματική ακεραιότητα των ιδίων αλλά και άλλων πολιτών.
Επιπρόσθετα, ενημερώνονται σχετικά ιδιοκτήτες υποστατικών πώλησης κυνηγετικών ειδών, περιπτερούχοι και καταστηματάρχες, στους οποίους τονίζεται η ποινική ευθύνη που έχουν σύμφωνα με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
Παράλληλα, η Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της, για εντοπισμό και σύλληψη προσώπων που παράνομα εισάγουν, κατέχουν, πωλούν, κατασκευάζουν ή χρησιμοποιούν κροτίδες ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κροτίδων.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα εντατικοποιηθούν οι αστυνομικές περίπολοι, κυρίως έξω από τους Ιερούς Ναούς, με αποκορύφωμα τη λειτουργία και περιφορά του Επιταφίου και τη γιορτή της Ανάστασης, όπου θα αστυνομευθούν οι περισσότεροι ναοί των πόλεων και της υπαίθρου.
Ως Αστυνομία, απευθύνουμε έκκληση για ακόμα μία φορά, κυρίως στα νεαρά πρόσωπα, να αποφύγουν την κατασκευή και χρήση κροτίδων. Δυστυχώς, έχουμε πολλά παραδείγματα, όπου νεαροί υπέστησαν εγκαύματα, ακρωτηριασμούς, ή που ακόμα έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση κροτίδων.
Οι κροτίδες δεν είναι παιχνίδι, ούτε έθιμο, αλλά μία επικίνδυνη συνήθεια. Είναι εκρηκτικά σκευάσματα, που είτε τραυματίζουν, είτε σκοτώνουν.