ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχείρηση του FRONTEX για επιστροφή υπηκόων τρίτης χώρας με τη συμμετοχή εννέα ευρωπαϊκών χωρών

Για πρώτη φορά, κομβικό σημείο η Κύπρος

Είκοσι υπήκοοι τρίτης χώρας, που βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο, αναχώρησαν χθες βράδυ για τη χώρα τους, στο πλαίσιο συντονισμένης, κοινής επιχείρησης αναγκαστικής επιστροφής, που διοργανώθηκε από τον οργανισμό FRONTEX. Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ενώ για πρώτη φορά αποτέλεσε η Κύπρος, κομβικό σημείο της επιχείρησης.

Μέσω της επιχείρησης, στην οποία συμμετείχαν πέραν της Κύπρου, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σουηδία, επαναπατρίστηκαν συνολικά 67 υπήκοοι τρίτης χώρας.

Η Κύπρος επιλέχθηκε για πρώτη φορά ως το κομβικό σημείο της επιχείρησης της FRONTEX. Οι αποστολές των υπολοίπων χωρών έφθασαν στην Κύπρο, όπου επιβιβάστηκαν στο κυρίως αεροσκάφος της επιχείρησης και αναχώρησαν για τον τελικό προορισμό της αποστολής.

Την αποστολή συνόδευσαν 34 μέλη της Αστυνομίας, καθώς και 13 αξιωματούχοι του FRONTEX (FRONTEX Return Escort and Support Officers).

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε δεύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού, που διεξήχθη επίσης χθες, επέστρεψαν στη χώρα τους άλλοι οκτώ υπήκοοι της ίδιας τρίτης χώρας, που βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο.

Από την αρχή της χρονιάς 1,680 υπήκοοι τρίτων χωρών, επαναπατρίστηκαν, μέσω των εθελούσιων και αναγκαστικών διαδικασιών επιστροφής.