ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

Περιστατικά κλοπής αυτοκινήτων παρατηρούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συχνά λόγω της μη ασφαλούς φύλαξης του οχήματος ή και των κλειδιών του από τον ιδιοκτήτη ή τον υπεύθυνο οδηγό. Χρήσιμες συμβουλές.

Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων περιστατικών κλοπής, από πλευρά Αστυνομίας λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα με μηχανοκίνητες και πεζές περιπολίες στις περιοχές όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα κλοπής μηχανοκινήτων οχημάτων, αλλά και για εντοπισμό και σύλληψη τυχόν υπόπτων προσώπων.

Επιπρόσθετα με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αστυνομία για αποτροπή τέτοιων φαινομένων, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη φύλαξη της περιουσίας του.

        Οι υπεύθυνοι οδηγοί οχημάτων θα πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, ότι οι επιτήδειοι καραδοκούν και ως εκ τούτου, οφείλουν ακόμη και σε περίπτωση ολιγόλεπτης απομάκρυνσής τους από το όχημά τους, να παίρνουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την κλοπή του.

       Ενδεικτικά, παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν ώστε να αποφύγουν την κλοπή του οχήματός τους:

  • Να μην αφήνουν το αυτοκίνητο τους σε λειτουργία και ουδέποτε να αφήνουν τα κλειδιά στη μίζα ή μέσα στο αυτοκίνητο. Ακόμα και αν πρόκειται να λείψουν έστω και για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είτε για κάποια επίσκεψη τους σε κατάστημα, κάποιο γραφείο ή άλλο χώρο, πρέπει πάντοτε να κλειδώνουν το όχημά τους και να έχουν τα κλειδιά στην κατοχή τους ή να τα τοποθετούν σε ασφαλές σημείο.
  • Να βεβαιώνονται ότι είναι κλειδωμένες οι πόρτες του οχήματος και να ανεβάζουν πλήρως τα παράθυρα, ακόμα και αν το αυτοκίνητό είναι σταθμευμένο μπροστά από το σπίτι τους ή σε άλλο σημείο που θεωρούν ότι είναι ασφαλές.
  • Να μην αφήνουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου τους εκτεθειμένα σε περίοπτα σημεία ή σε σημεία στο σπίτι τους, στο χώρο εργασίας τους ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο τον οποίο επισκέπτονται και στον οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο.
  • Να μεριμνούν για την ασφαλή φύλαξη των κλειδιών του αυτοκινήτου τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε πολυσύχναστους χώρους όπως καταστήματα, εστιατόρια, κλπ., όπου και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να καταστούν αντικείμενο κλοπής.
  • Να σταθμεύουν πάντοτε το αυτοκίνητο τους σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός και κατά προτίμηση σε επιτηρούμενους χώρους στάθμευσης οχημάτων. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία καθιστούν ευκολότερο το έργο των επιτήδειων.
  • Τέλος, συστήνεται η τοποθέτηση αντικλεπτικού συστήματος συναγερμού στο αυτοκίνητο.

        Γενικότερα, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει οτιδήποτε το ύποπτο, όπως πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, ή γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με τέτοια περιστατικά κλοπής, να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον τηλεφωνικό αριθμό 1460, αφού αυτό μπορεί να συμβάλει στον εντοπισμό των υπόπτων προσώπων, στην εξιχνίαση περιστατικών κλοπής και στην αποτροπή τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.