ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υποθέσεις οδήγησης οχημάτων με υπερβολική ταχύτητα – Άμεση καταχώρηση

Στην άμεση καταχώρηση για εκδίκαση τριών υποθέσεων οδήγησης οχημάτων με υπερβολική ταχύτητα, αναμένεται να προχωρήσει το πρωί σήμερα η Αστυνομία, μετά τον εντοπισμό το βράδυ που πέρασε, τριών οδηγών, που οδηγούσαν τα οχήματά τους με υπερβολική ταχύτητα. Οι δύο οδηγούσαν με ταχύτητα πέραν των 100 χιλιομέτρων, σε κατοικημένη περιοχή στη Λευκωσία, όπου το όριο ταχύτητας είναι τα 50 χιλιόμετρα, και ο τρίτος με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων αντί 100 χιλιομέτρων, σε αυτοκινητόδρομο στη Λάρνακα. Οι τρεις οδηγοί ανακόπηκαν από μέλη της Αστυνομίας και κλήθηκαν να παρουσιαστούν σήμερα ενώπιον Δικαστηρίου για άμεση εκδίκαση των παραβάσεων τροχαίας που φέρεται να διέπραξαν.

Στη Λευκωσία, οι δύο οδηγοί, ηλικίας 18 ετών, εντοπίστηκαν και ανακόπηκαν κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων από μέλη της Αστυνομίας στην οδό Ανεξαρτησίας, στον Στρόβολο. Ο πρώτος γύρω στις 10.10 το βράδυ να οδηγεί με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων και ο δεύτερος γύρω στις 11.25 το βράδυ να οδηγεί με ταχύτητα 123 χιλιομέτρων. Ανακόπηκαν και οδηγήθηκαν από τα μέλη της Αστυνομίας σε Αστυνομικούς Σταθμούς, όπου με την ολοκλήρωση των αστυνομικών εξετάσεων αποδεσμεύτηκαν, αφού πρώτα κλήθηκαν να παρουσιαστούν το πρωί σήμερα, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, για εκδίκαση υπόθεσης οδήγησης οχήματος με υπερβολική ταχύτητα.

Λίγο νωρίτερα, γύρω στις 9.30μ.μ., επίσης κατά τη διάρκεια τροχονομικών ελέγχων, μέλη της Αστυνομίας εντόπισαν τον τρίτο οδηγό, άντρα ηλικίας 18 ετών, να οδηγεί το αυτοκίνητό του με ταχύτητα 180 χιλιομέτρων, στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας, σε σημείο παρά την Κόσιη. Ο οδηγός ανακόπηκε και οδηγήθηκε στον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό Αραδίππου, όπου με την ολοκλήρωση των αστυνομικών εξετάσεων, αποδεσμεύτηκε, αφού πρώτα κλήθηκε να παρουσιαστεί το πρωί σήμερα, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για εκδίκαση υπόθεσης οδήγησης οχήματος με υπερβολική ταχύτητα.

Η παράβαση του ορίου ταχύτητας στο οδικό δίκτυο, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες πρόκλησης οδικών τροχαίων συγκρούσεων, αφού μειώνει την αντίληψη των οδηγών και την ικανότητα τους να αντιδράσουν σε έκτακτες ή απρόβλεπτες καταστάσεις. Μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης των οδηγών, καθώς και το περιθώριο απόστασης από το σημείο κινδύνου στον δρόμο, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει την απόσταση φρεναρίσματος που χρειάζεται για να σταματήσει κάποιο όχημα.

Αναμφίβολα η ταχύτητα στην οδήγηση και ειδικότερα η υπέρβαση του ορίου ταχύτητας στο οδικό δίκτυο είναι κρίσιμος παράγοντας για την πρόκληση θανατηφόρων συγκρούσεων ή συγκρούσεων με σοβαρούς τραυματισμούς. Καθορίζει τη σφοδρότητα μιας σύγκρουσης και τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρών ή και θανάσιμων τραυματισμών.

Ο αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους αποτελεί βασικό μέτρο και προτεραιότητα για την Αστυνομία κατά τους καθημερινούς τροχονομικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται για σκοπούς πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων σοβαρών παραβάσεων τροχαίας. Μέσω και της άμεσης καταχώρησης για σκοπούς άμεσης εκδίκασης υποθέσεων σοβαρών παραβάσεων τροχαίας και με ενδεχόμενη την άμεση επιβολής ποινής, επιδιώκεται η καταστολή και ταυτόχρονα η πρόληψη των τροχαίων συγκρούσεων.