ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εθιμοτυπική συνάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας με τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX για τις Επιστροφές και τις Επιχειρήσεις 

Τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων, αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια συνάντησης, που είχαν σήμερα ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου, με τον Αναπληρωτή Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX για τις Επιστροφές και τις Επιχειρήσεις κ. Lars Gerdes.

Ο κ. Gerdes βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με άλλα μέλη αντιπροσωπείας του FRONTEX και κατά τη συνάντηση του με τον Αρχηγό, τον συνεχάρη για το πολύ καλό έργο που επιτελείται στη Κύπρο, στον τομέα της μετανάστευσης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όσον αφορά στο μεγάλο αριθμό επιστροφών σε σχέση με το μέγεθός της και κατ’ αναλογία πληθυσμού.

Παράλληλα, ο κ. Gerdes αφού αναφέρθηκε στη διαχρονική και εξαίρετη συνεργασία μεταξύ FRONTEX και Αστυνομίας Κύπρου, εξέφρασε τη στήριξη του Οργανισμού στις προσπάθειες που καταβάλλονται για το μεταναστευτικό. Επίσης, επεσήμανε την πρόθεση του για ενίσχυση της βοήθεια που παρέχεται προς την Αστυνομία Κύπρου και κατ’ επέκταση την Κυπριακή Δημοκρατία, με την αποστολή περαιτέρω λειτουργών της FRONTEX στην Κύπρο, αλλά και την αύξηση των εκπαιδεύσεων των μελών, που ασχολούνται με την παράνομη μετανάστευση.

Στη συνάντηση από πλευράς Αστυνομίας συμμετείχαν πέραν από τον Αρχηγό, ο Βοηθός Αρχηγός κ. Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ο Διοικητής της ΥΑ&Μ κ. Θωμάς Χατζηκυριάκου και ο Υποδιοικητής της ΥΑ&Μ κ. Σάββας Στεφανίδης.

Ο Οργανισμός FRONTEX (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) είναι ένας ευρωπαϊκός οργανισμός με αποστολή την στήριξη και το συντονισμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην εφαρμογή των κανόνων της Ένωσης σχετικά με τον έλεγχο και τη διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων.

Η Κύπρος και η Αστυνομία Κύπρου συμμετέχουν ενεργά στον FRONTEX τόσο σε θέματα τεχνικού εξοπλισμού, όσο και με τη συμμετοχή μελών της Αστυνομίας σε κοινές επιχειρήσεις του Οργανισμού.