ΕΙΔΗΣΕΙΣ

25η Νοεμβρίου – Διεθνής ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως η διεθνής μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, κατόπιν αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (17/12/1999).

Με αφορμή τη σημαντική αυτή μέρα, η Αστυνομία υπογραμμίζει ως  προτεραιότητα της την πρόληψη και καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες και έρευνες και με βάση τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η βία σε οποιαδήποτε μορφή της  πλήττει δυσανάλογα τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο.

Η βία κατά των γυναικών, αποτελεί απόρροια ακόμη και της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ πλήττει σοβαρά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και γυναικεία υπόσταση.  Για αυτό επιβάλλεται η  de jure και de facto ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών ως βασικό στοιχείο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Ν.115(ι)/2021).

Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια συχνά εκτίθενται σε επαχθείς μορφές βίας, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η σεξουαλική βία, η σεξουαλική παρενόχληση, η ψυχολογική βία, η οικονομική βία, ο βιασμός, η παρενοχλητική παρακολούθηση, η διάδοση πορνογραφικού ή σεξουαλικού υλικού, ο εξαναγκασμός σε σύναψη γάμου, τα εγκλήματα που διαπράττονται στο όνομα της ούτω καλουμένης «τιμής» και σε ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, οι οποίες συνιστούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών!

Η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Προσώπων του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, υπενθυμίζει τη σημαντικότητα αυτής της ιδιαίτερης μέρας για την προστασία όλων των γυναικών και κοριτσιών, αυτών που βιώνουν τη βία και ζητούν βοήθεια από την Αστυνομία και αυτών που ακόμη αντιμετωπίζουν διστακτικότητα και φόβο στο να μιλήσουν, με την προτροπή να ζητήσουν βοήθεια.

“Μπορείς να σταματήσεις τη βία”.