ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντοπισμός κανονιών του 18 ου αιώνα σε αυλή οικίας στη Λεμεσό

Συνελήφθη 36χρονος

Δύο οξειδωμένα κανόνια του 18 ου αιώνα, τα οποία βρίσκονταν θαμμένα σε αυλή οικίας στη Λεμεσό, εντοπίστηκαν χθες από την Αστυνομία, την ώρα που ο 36χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού, ασχολείτο με την ανάσυρσή τους. Για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ο 36χρονος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, ενώ τα κανόνια κατασχέθηκαν ως τεκμήρια.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 4μ.μ. χθες, μέλη της Αστυνομίας, μετά από αξιολόγηση μαρτυρίας για άλλη υπόθεση, μετέβησαν στην οικία του 36χρονου, για διενέργεια έρευνας δυνάμει δικαστικού εντάλματος. Κατά την άφιξή τους εντόπισαν τον 36χρονο, στην πίσω αυλή του σπιτιού, να επιτηρεί εκσκαφέα, ο οποίος ασχολείτο με την ανάσυρση μεταλλικού αντικειμένου, από το έδαφος.

Όπως διαπιστώθηκε το μεταλλικό αντικείμενο ήταν ένα παλιό, οξειδωμένο κανόνι, ενώ μετά από έρευνα που ακολούθησε, εντοπίστηκε εντός της αυλής ακόμα ένα παρόμοιο κανόνι.

Στη σκηνή κλήθηκαν λειτουργός του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο οποίος εξέτασε τα δύο κανόνια και διαπίστωσε ότι πρόκειται για δύο εμπροσθογεμή κανόνια του 18ου αιώνα, τα οποία ανευρίσκονται συνήθως σε ναυάγια ως μέρος εξοπλισμού πλοίων. Τα κανόνια αυτά εμπίπτουν στον περί Αρχαιοτήτων Νόμο και η ανέλκυση ή/ και κατοχή τους, χωρίς την άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων, απαγορεύεται.

Ως εκ τούτου εναντίον του 36χρονου εξασφαλίστηκε δικαστικό ένταλμα σύλληψης, δυνάμει του οποίου συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, για διευκόλυνση των ανακρίσεων.

Το ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.