ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύλληψη υπόπτου για υπόθεση υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία

Στη σύλληψη άντρα ηλικίας 26 ετών προχώρησαν μέλη της Αστυνομίας, σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση υποβοήθησης υπηκόων τρίτης χώρας να εισέλθουν στη Δημοκρατία, μετά την άφιξη στην ελεύθερη Αμμόχωστο, χθες το απόγευμα, αριθμού μεταναστών με θαλάσσιο σκάφος.

Το θαλάσσιο σκάφος, βάρκα μήκους 7 μέτρων περίπου, έγινε αντιληπτό λίγο μετά τις 5.00 το απόγευμα χθες Πέμπτη, ανοιχτά του Κάβο Γκρέκο, στη θαλάσσια περιοχή της Αμμοχώστου. Μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας απέπλευσαν από τον Ναυτικό Σταθμό Παραλιμνίου με δύο αστυνομικές ακάτους και εντόπισαν τη βάρκα σε απόσταση 14 ναυτικών μιλίων από την ακτή του Κάβο Γκρέκο. Στη βάρκα βρίσκονταν 21 μετανάστες και συγκεκριμένα 14 άντρες, τρεις γυναίκες, και τέσσερα παιδιά, από τα οποία το ένα παιδί ήταν ασυνόδευτο. Οι 21 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο αλιευτικό καταφύγιο στο Παραλίμνι, όπου ακολούθησαν εξετάσεις για εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε χώρο φιλοξενία μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων προέκυψαν στοιχεία εναντίον του 26χρονου υπόπτου, ο οποίος φέρεται να ήταν ο καπετάνιος της βάρκας με την οποία ταξίδευαν οι μετανάστες. Ο 26χρονος συνελήφθη αρχικά για το αυτόφωρο αδίκημα της παράνομης εισόδου της Δημοκρατίας, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη και με δικαστικό ένταλμα και για τα αδικήματα της υποβοήθησης προσώπου τρίτης χώρας για παράνομη είσοδο στη Δημοκρατία, της υποβοήθησης υπηκόου τρίτης χώρας με πρόθεση και με σκοπό το κέρδος, της μεταφοράς προσώπων διά υδάτινης οδού με μη ασφαλή ή υπερφορτωμένο σκάφος, καθώς και για αδικήματα σχετικά με την Περί Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Οργανωμένου Εγκλήματος Νομοθεσία.

Το πρωί σήμερα ο 26χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης του. Αφού το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της Αστυνομίας, εξέδωσε διάταγμα κράτησης του 26χρονου διάρκειας εφτά ημερών, για σκοπούς διερεύνησης της υπόθεσης.

Την υπόθεση διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου.