ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης σχετικά με την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση CEPOL: “Trafficking in Human Beings – Labour Exploitation”

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στη Λάρνακα, η τελετή έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος “CEPOL 09/2022 Trafficking in Human Beings – Labour Exploitation”, το οποίο διοργανώνεται από την Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία για την Εκπαίδευση των Μελών των Αρχών Επιβολής του Νομού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (CEPOL).
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα γίνουν παρουσιάσεις από μέλη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και της Υποδιεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της Γαλλικής και Ισπανικής χωροφυλακής, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ολλανδικής Εισαγγελίας, του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ), της Europol και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εργασίας (ELA).
Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εργαστήρια, με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση βέλτιστων πρακτικών, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της πολυεπίπεδης αντιμετώπισης του προβλήματος.
Τη σημερινή τελετή έναρξης προσφώνησε η Υπουργός Δικαιοσύνης & Δημοσίας Τάξεως κα Στέφη Δράκου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, κ. Θεμιστός Αρναούτης.

Όπως ανέφερε η κα Δράκου στον χαιρετισμό της, η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει αναπτύξει ποικίλους μηχανισμούς συνεργασίας, μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των κρατών μελών της Ένωσης και με τις Αρχές και άλλων χωρών, για τον σκοπό αυτό.
Από πλευράς του ο Αρχηγός Αστυνομίας ανέφερε ότι το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων λαμβάνει συνεχώς νέες μορφές, με τις Αρχές Επιβολής του Νόμου να καλούνται να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου με τη σειρά του, πρόσθεσε πως μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, τόσο οι λέκτορες όσο και οι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να αναλύσουν και να εξετάσουν βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.
Την εκπαίδευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 23/09/2022, θα παρακολουθήσουν 35 άτομα από την Κύπρο και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων Δικαστές, Εισαγγελείς, Επιθεωρητές Εργασίας, Αστυνομικοί και Συνοριοφύλακες.