ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπόθεση απόσπασης χρημάτων μέσω διαδικτυακής απάτης διερευνά η Αστυνομία

Νέα υπόθεση απάτης μέσω διαδικτύου, με απόσπαση χρημάτων μέσω ψευδών παραστάσεων, διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό. Οι δράστες αποστέλλοντας ψευδές μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σε εταιρεία κατάφεραν να αποσπάσουν πέραν των €12,000.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε σήμερα, στο ΤΑΕ Λεμεσού, από τον ιδιοκτήτη εταιρείας με έδρα τη Λεμεσό. Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 25 Αυγούστου 2022, η εταιρεία του παραπονούμενου, έλαβε μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από εταιρεία του εξωτερικού, στο οποίο ζητείτο η εξόφληση τιμολογίου για αγορά αυτοκινήτου, ύψους €12,800. Μέσω του μηνύματος ζητείτο επίσης όπως τα χρήματα καταβληθούν σε συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό, σε χώρα του εξωτερικού.

Την επόμενη μέρα η εταιρεία του παραπονούμενου προχώρησε στην εξόφληση του τιμολογίου, καταβάλλοντας το εν λόγω χρηματικό ποσό, στο συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

Ωστόσο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο παραπονούμενος, με τον ιδιοκτήτη της πωλήτριας εταιρείας, διαπίστωσε ότι ο πιο πάνω τραπεζικός λογαριασμός δεν ανήκει στην εν λόγω εταιρεία και ως εκ τούτου η εταιρεία δεν έλαβε τα χρήματα.

To Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του ΤΑΕ Λεμεσού διερευνά την υπόθεση.

Η πιο πάνω υπόθεση αποτελεί μια συχνή απάτη μέσω διαδικτύου, η οποία έχει ονομαστεί ως απάτη μέσω τιμολογίων και λοιπών παραστατικών. Σε αυτή τη μορφή διαδικτυακής απάτης οι απατεώνες προσεγγίζουν μια επιχείρηση και προσποιούμενοι κάποιον προμηθευτή της, ζητούν να τροποποιηθούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου πληρωμής και οι όποιες νέες πληρωμές να γίνονται σύμφωνα με τα νέα στοιχεία. Φυσικά, ο νέος προτεινόμενος λογαριασμός, που δίδει στην επιχείρηση – θύμα, ανήκει στον απατεώνα.

Με αφορμή αυτό το νέο περιστατικό, η Αστυνομία υπενθυμίζει ότι οι όποιες συναλλαγές μέσω διαδικτύου θα πρέπει να γίνονται πάντοτε με προσοχή. Καλεί επίσης το κοινό και ιδιαίτερα τους εμπορευόμενους, σε περίπτωση που λάβουν τέτοιου είδους μηνύματα, προτού προχωρήσουν στην εξόφληση των τιμολογίων, να προχωρούν πάντοτε σε επαλήθευση του μηνύματος, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους πωλητές. Για την επικοινωνία αυτή, θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο τηλεφωνικός
αριθμός με τον οι δύο πλευρές ήρθαν ξανά σε επικοινωνία ή που αναγράφεται σε προηγούμενα μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους.

Οι ιδιοκτήτες ή διευθυντές εταιρειών, προτρέπονται να ενημερώσουν το προσωπικό της εταιρείας τους για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης και να εφαρμόσουν διαδικασίες επαλήθευσης της νομιμότητας των αιτημάτων πληρωμής που λαμβάνουν.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη μορφή απάτης, αλλά και συμβουλές για το πως μπορείτε να την αποφύγετε.