ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα αξίας 11 εκατομμυρίων δολαρίων κατασχέθηκαν σε παγκόσμια επιχείρηση της Interpol

Συμμετοχή της Κύπρου στην επιχείρηση Pangea XV 2022

Το εμπόριο παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων είναι μια επικερδής και προσοδοφόρα επιχείρηση που αποφέρει μεγάλα χρηματικά οφέλη και προσελκύει εγκληματικές οργανώσεις ανά το παγκόσμιο.

Σε μια προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, η INTERPOL σε συνεργασία με άλλους Οργανισμούς, όπως την EUROPOL, τα Ηνωμένα Έθνη, τον  Παγκόσμιο Οργανισμό Τελωνείων, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φαρμάκων, και άλλων, διοργάνωσε και φέτος για δέκατη πέμπτη χρονιά την Παγκόσμια Επιχείρηση PANGEA XV που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των ημερομηνιών 23-30 Ιουνίου, 2022.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στην οποία έλαβαν μέρος 94 χώρες παγκοσμίως, κατασχέθηκαν πέραν των τριών εκατομμυρίων παράνομων σκευασμάτων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Επιπρόσθετα, έκλεισαν 4.000 διαφημίσεις που προσέφεραν προς πώληση παράνομα σκευάσματα. Ελέγχθηκαν 3,000 πακέτα σε επιθεωρήσεις που έγιναν σε 280 σημεία ελέγχου δεμάτων, έγινε έναρξη διερεύνησης για 600 υποθέσεις και εκδόθηκαν 200 εντάλματα έρευνας.

Υπολογίζεται ότι, ως αποτέλεσμα της επιχείρησης διακόπηκαν οι ενέργειες τουλάχιστον 36 οργανωμένων εγκληματικών ομάδων.

Ο Γενικός Γραμματέας της INTERPOL, κος Jurgen Stock, ανέφερε σε σχετική ομιλία του ότι η πώληση ψευδεπίγραφων φαρμάκων, μπορεί να φαίνεται ως χαμηλού επιπέδου εγκληματικότητα, όμως, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμα και για τη ζωή των θυμάτων.

Η επιχείρηση στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της Αστυνομίας Κύπρου, η οποία είχε και την ευθύνη του συντονισμού της όλης επιχείρησης, των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Τελωνείων, του Τμήματος Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Υγειονομικών Υπηρεσιών, της Μονάδας Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού, της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, του Κρατικού Χημείου και των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στην Κύπρο κατασχέθηκαν 462 φαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή χαπιών, σπρέυ και τζελ και 123 σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία δεν διαθέτουν άδεια εισαγωγής και κυκλοφορίας για πώληση στη Δημοκρατία και ελέγχθηκαν διάφορα πακέτα στα σημεία διαλογής δεμάτων.

Στo πλαίσιo της επιχείρησης, εντοπίστηκαν 4 ιστοσελίδες που προσέφεραν προς διαδικτυακή πώληση, παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα και ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες Αρχές για χειρισμό του θέματος.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν αδασμολόγητα είδη καπνικών προϊόντων, 810 αμπούλες διοξειδίου του αζώτου (laughing gas) και ηλεκτρονικά τσιγάρα που δεν διέθεταν επαρκή σήμανση.

Για μια ακόμη φορά, οι Αρμόδιες Αρχές καλούν το κοινό, να είναι ιδιαίτερα προσεχτικό στην αγορά και χρήση φαρμάκων ή άλλων σκευασμάτων που προσφέρονται προς πώληση στο διαδίκτυο ή εξασφαλίζονται με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς ιατρική συνταγή και συμβουλή αρμόδιου γιατρού. Τονίζεται ότι η χρήση τέτοιων σκευασμάτων μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό με απρόβλεπτες συνέπειες.

INTERPOL: USD 11 million in illicit medicines seized in global INTERPOL operation