ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα του Αρχηγού Αστυνομίας, κ. Στέλιου Παπαθεοδώρου, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών – 26η Ιουνίου

Η 26 Ιουνίου κάθε χρόνου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και παράνομης διακίνησης των Ναρκωτικών. Η συγκεκριμένη ημέρα, αποτελεί ευκαιρία για περίσκεψη και προβληματισμό γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο των ουσιοεξαρτήσεων, μιας οδυνηρής πραγματικότητας για τον τόπο μας, με σοβαρές και πολλές φορές τραγικές και πολύπλευρες επιπτώσεις για την ανθρώπινη ύπαρξη. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, που αναδύεται και επεκτείνεται κυρίως ένεκα των πολλών και πολύπλοκων κοινωνικών προβλημάτων που καλούμαστε ως κοινωνία, ειδικότερα σήμερα, να αντιμετωπίσουμε.

Ως Αστυνομία, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες της κοινωνίας, θέσαμε από την πρώτη στιγμή στις προτεραιότητές μας, τη χάραξη στοχευμένης πολιτικής προς αντιμετώπιση του φαινομένου. Προς την επίτευξη του πιο πάνω στόχου, υλοποιούμε δράσεις που σκοπεύουν στη μείωση της προσφοράς σε σχέση με όλο το φάσμα διακίνησης, διάθεσης και αγοράς παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών, τη μείωση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τις παράνομες ουσίες εξάρτησης, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο και περιορισμό των νέων ψυχοτρόπων ουσιών που εμφανίζονται.

Πρώτιστος στόχος είναι η σύλληψη των εμπόρων και διακινητών και η κατάσχεση ποσοτήτων ναρκωτικών, πριν αυτές διοχετευτούν στην παράνομη αγορά. Η δράση της Αστυνομίας στον υπό αναφορά τομέα, αντικατοπτρίζεται μέσα από τη συνεχή και αδιάκοπη δραστηριότητα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Τα δεδομένα για τη δράση της Υ.ΚΑ.Ν. είναι απτά και μετρήσιμα. Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω ότι από το 2018 μέχρι το 2021 έχουν κατασχεθεί 995 κιλά κάνναβης, 64 κιλά κοκαΐνης καθώς και αρκετά άλλα είδη παρανόμων τοξικών ουσιών, ενώ κατά την τρέχουσα χρονιά η Αστυνομία  έχει επίσης επιτύχει σημαντικά πλήγματα στη διακίνηση παρανόμων ουσιών στον τόπο μας. Συγκεκριμένα, από την 01/01/2022 μέχρι και την 31/05/2022,  η Υ.ΚΑ.Ν. κατόρθωσε να κατάσχει περίπου 174 κιλά κάνναβης, 58 φυτά κάνναβης καθώς επίσης και 15 κιλά κοκαΐνης. Οι συγκεκριμένες ποσότητες κατασχέσεων αποτελούν ισχυρή ένδειξη της δέσμευσης της Αστυνομίας για τον μεγαλύτερο δυνατό περιορισμό των ποσοτήτων ναρκωτικών που διακινούνται παράνομα στην αγορά και τη σύλληψη και την προσαγωγή, ενώπιον της Δικαιοσύνης, των εμπόρων και διακινητών παρανόμων ουσιών.   

Οι πιο πάνω επιτυχίες της Αστυνομίας, παρόλη την αρχική εφορία που δυνατόν να προκαλούν, εντούτοις, ξεγυμνώνουν την πραγματική αλήθεια για τη διάσταση του φαινομένου στο τόπο μας, μιας και η προσφορά υποδηλώνει σε μεγάλο βαθμό και τη ζήτηση που υπάρχει για αγορά και χρήση τέτοιων ουσιών.

Σ’ αυτή λοιπόν την πρόκληση, η Αστυνομία δεν μένει απαθής. Ως θεσμικό όργανο του Κράτους, με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, προσφέρει υπηρεσίες,  στο μέτρο των δυνατοτήτων της, στον άνθρωπο, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Συνταυτιζόμαστε με την ευρύτερη πολιτική του κράτους για μια σφαιρική και ενοποιημένη προσέγγιση, η οποία δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στις ανθρώπινες υπάρξεις και κυρίως στους νέους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από τη χρήση παράνομων ουσιών. Η Αστυνομία, έχει ως καίρια ευθύνη τη στήριξη και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής. Ως εκ τούτου, προβαίνουμε σε στοχευμένες προληπτικές παρεμβάσεις, οι οποίες παρέχονται από το Γραφείο Πρόληψης της Υ.ΚΑ.Ν. μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης προληπτικών δράσεων, παρουσιάσεων, εργαστηρίων και άλλων εκδηλώσεων. Επιπρόσθετα, οι Λειτουργοί Κοινωνικής Παρέμβασης του υπό αναφορά Γραφείου, παρέχουν συμβουλευτική στήριξη σε άτομα που είτε ζητούν οικειοθελώς βοήθεια από την Αστυνομία, είτε συλλαμβάνονται και στη συνέχεια, εθελούσια, ζητούν εξειδικευμένη βοήθεια.  Απώτερος σκοπός μας είναι η παραπομπή τους σε εξειδικευμένα Κέντρα για θεραπεία και ψυχολογική στήριξη. Σημειώνεται ότι, τα τελευταία τρία χρόνια (2019-2021) έχουν αποταθεί στους Λειτουργούς Κοινωνικής Παρέμβασης της Υ.ΚΑ.Ν. 699 άτομα και από αυτά, 254 έχουν παραπεμφθεί σε εξειδικευμένα θεραπευτικά Κέντρα. Μάλιστα, κατά την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με 314 άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος από τα οποία 254 παραπέμφθηκαν σε θεραπευτικά κέντρα για συμβουλευτική βοήθεια.

Για εμάς ως Αστυνομία, με την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, κάθε μέρα του χρόνου είναι το ίδιο σημαντική στον διαρκή και άοκνο αγώνα που διεξάγουμε για αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης. Συνειδητοποιούμε πλήρως την ευθύνη μας που απορρέει από την εντεταλμένη από την Πολιτεία, αποστολή μας. Πρωτίστως όμως την ευθύνη μας ως άνθρωποι, αφού παλεύουμε, ουσιαστικά, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, το φαινόμενο των ναρκωτικών σφαιρικά και ολιστικά. Εντείνουμε καθημερινά τις προσπάθειές μας για πρόληψη και πάταξη επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στην μάστιγα αυτή που καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό, το μέλλον των παιδιών μας, την κοινωνία του τόπου μας.