ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τελέστηκε σήμερα η κηδεία του ήρωα Αστυφύλακα 1827 Ανδρέα Πολυκάρπου

Τελέστηκε σήμερα στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στην κοινότητα Αγίας Μαρίνας Χρυσοχούς, η κηδεία του Αστυφύλακα 1827, Ανδρέα Πολυκάρπου. Ο Ανδρέας Πολυκάρπου αγνοείτο από το Μάιο του 1964. Πρόσφατα τα οστά του εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Τον επικήδειο λόγο για τον, εκφώνησε ο Αρχηγός Αστυνομίας, κ Στέλιος Παπαθεοδώρου. O Αρχηγός, αφού εξήρε την θυσία του ήρωα, ανέφερε ότι «σε τούτες τις δύσκολες στιγμές που η πατρίδα μας δοκιμάζεται σε διάφορα επίπεδα, η θυσία του Ανδρέα Πολυκάρπου, είναι για εμάς, τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος, πυξίδα καθοδήγησης, που μας δείχνει τον δρόμο της ευθύνης, της αξιοπρέπειας και της τιμής. Θα καταβάλουμε», είπε ο κ. Παπαθεοδώρου, «το άπαν των δυνάμεων μας, ούτως ώστε να επιτελέσουμε στο  ακέραιο την υψηλή υπηρεσία που μας έχει αναθέσει η Πολιτεία, όπως επιτάσσει το εθνικό μας καθήκον και η ένδοξη ιστορία της Αστυνομίας μας».

Ο Ανδρέας Πολυκάρπου γεννήθηκε την 1η Αυγούστου, 1939 στην Αγία Μαρίνα Χρυσοχούς και εντάχθηκε στις Τάξεις της Αστυνομίας στις 27 Ιανουαρίου, 1964, σε ηλικία μόλις 25 χρόνων. Υπηρετούσε στην Τακτική Εφεδρική Μονάδα (ΤΕΜ) στον Αστυνομικό Σταθμό Σταυρού Αμμοχώστου. Στις 19 Μαΐου, 1964 βρισκόταν με άδεια απουσίας και με το προσωπικό του αυτοκίνητο επισκέφθηκε το λατρεμένο του χωριό. Την επόμενη ημέρα, 20 Μαΐου, 1964, αναχώρησε, με πολιτική περιβολή, έχοντας εντός του αυτοκινήτου του την αστυνομική του στολή, για να παρουσιαστεί για καθήκον στον Σταθμό όπου υπηρετούσε. Ωστόσο, δεν έδωσε ποτέ το παρόν του. Δεν εμφανίστηκε ούτε και την επόμενη ημέρα, 21 Μαΐου του 1964, στο BMH, στην Αγλαντζιά, σε εκπαίδευση, όπως αναμενόταν.

Τα οστά του Πολυκάρπου ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στην περιοχή του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ-Μάντρες και ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα με τη μέθοδο του DNA, επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο. Από εκείνη τη στιγμή ο Αστυφύλακας 1827 Ανδρέας Πολυκάρπου, πέρασε στο βάθρο της αιωνιότητας, ως ήρωας της κοινότητας Αγίας Μαρίνας Πόλης Χρυσοχούς, ως ήρωας της Κύπρου.–