ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινική καταδίκη για υπόθεση εμπορίας προσώπων

Το Κακουργιοδικείο που συνεδρίασε σήμερα στη Λεμεσό, καταδίκασε 56χρονο σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή και 32χρονο σε ποινή φυλάκισης 20 μηνών, αφού τους έκρινε ένοχους σε υπόθεση που αφορά εμπορία προσώπων, εκμετάλλευση στην εργασία, επίθεση και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.
Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα, υπήρξαν 14 καταδίκες σχετικά με υποθέσεις εμπορίας προσώπων (ποινές φυλάκισης/ποινές φυλάκισης με αναστολή/χρηματικό πρόστιμο).

Το έγκλημα της εμπορίας προσώπων αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Έχει πολλές μορφές και διαστάσεις και αυτό το καθιστά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα θύματα της εμπορίας προσώπων παγκοσμίως, αγγίζουν κάθε χρόνο τα 21 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ από αυτά, τα 5,5 εκατομμύρια είναι παιδιά. Παράλληλα, εκτίμηση του ΟΗΕ, ανεβάζει τα ετήσια κέρδη από την εμπορία προσώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για την αντιμετώπιση του εγκλήματος αυτού στη χώρα μας, η Αστυνομία, μέσω του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων και συναρμόδιοι φορείς, έχουν τα τελευταία χρόνια αναθεωρήσει τον τρόπο δράσης και συνεργασίας τους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται βελτίωση τόσο όσον αφορά στην καταδίκη προσώπων, που εμπλέκονται σε εμπορία ανθρώπων, όσο και στην αναγνώριση και τη στήριξη των θυμάτων.

Πέραν αυτού όμως, η προσπάθεια για αντιμετώπιση του εγκληματικού αυτού φαινομένου, απαιτεί τη βοήθεια όλων μας. Γι’ αυτό από τον Μάρτιο του 2021, έχει λειτουργήσει η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή άμεσης ανταπόκρισης «1497», όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να δώσει επώνυμα ή ανώνυμα πληροφορίες σχετικά με υποθέσεις εμπορίας προσώπων.